Zsidó Világkongresszus: Orbán semmisítse meg Dörner kinevezését

Mélységes aggodalmának adott hangot Dörner György és Csurka István színházi kinevezésével kapcsolatban a Zsidó Világkongresszus (WJC), amely levélben kérte Orbán Viktort, hogy lépjen közbe és tegye semmissé a kinevezéseket az Új Színház élén.

"A Zsidó Világkongresszust mélységes aggodalommal tölti el, hogy Tarlós polgármester annak a két embernek a kinevezése mellett döntött, akiknek fő célja a szélsőséges ideológiák terjesztése lehet az Új Színházon keresztül" - olvasható a hvg.hu birtokába jutott levélben, amelyet a szövetség hétfőn küldött el Orbán Viktornak. A levelet Ronald S. Lauder, a WJC elnöke, az USA volt bécsi nagykövete írta alá.

"Mindennek, más politikailag motivált döntésekkel és közelmúltbeli fejleményekkel együtt, az a kockázata, hogy negatívan befolyásolják a zsidók magyarországi jólétét közép- és hosszú távon" - teszi hozzá a levél, amelyben a WJC arra kéri Orbánt, hogy lépjen közbe az Új Színház ügyében és tegye semmissé Dörner és Csurka kinevezését.

"Nyilvánosan erősítse meg, hogy az antiszemita, rasszista és fasiszta ideológiáknak nincs legitim helye egy 21-ik századi európai demokráciában" - írta a szövetség.

 A levélben felidézik Csurka MIÉP-elnökként tett korábbi kijelentéseit, amelyek szerint a magyarokat kihasználják és elnyomják a zsidók, a bolsevikek és a szabadkőművesek. Az üzenet azt is felidézi, hogy Csurka szerint a zsidók uralják a világgazdaságot és olyan zsidó összeesküvést feltételezett, amelynek elkövetői New Yorkban és Tel-Avivban ülnek. Pártja, a MIÉP pedig többször is ellentmondásos személyiségeket, köztük a holokauszt-tagadásáról hírhedté vált David Irvinget, látott vendégül - írja a levél.

 Dörner és Csurka olyan terveket mutatott be, amelyek az Új Színházat a nacionalista ideológia terjesztésére alkalmas platformmá alakítaná át, különös tekintettel a kettejük által "idegennek" tekintett emberekkel szemben - írja a szövetség, amely szerint az idegenek e csoportjába egyértelműen beletartoznak a zsidók is.

 

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

süti beállítások módosítása