Gőzerővel készül Dörner György az igazgatásra

Az Új Színház élére kinevezett színész az m1, A Lényeg című műsorának nyilatkozott arról, hogy kinevezése nagy vihart kavart a szakmai és politikai világban is.

A műsorvezető feltette Dörner Györgynek a kérdést, soknak tartja-e a tízezres tiltakozást kinevezése ellen. Dörner úgy válaszolt, nem tudja, hogy ez kevés-e, vagy sok, ő mindenesetre csak megerősítéseket és támogatásokat kap telefonon. Az újonnan kinevezett színházigazgató azt mondta, egészen biztos abban, hogy tízezer fölötti azoknak a száma, akik ugyanúgy gondolkoznak, mint ő.

Arra a kérdésre, hogy vissza fog-e lépni a kinevezéstől, Dörner nemmel felelt. Elmondta, nem fél attól, hogy szellemileg egy légüres térben találja magát, vagy, hogy nem lesz, aki hajlandó lesz vele együttműködni vagy együtt dolgozni. Hangsúlyozta: egy vadonatúj szellemi légkör fog elindulni az Új Színházban.

Beszámolt arról, hogy az alkotói gárda egy részével ugyan már felvette a kapcsolatot, de még három hónapja van arra, hogy megvalósítsa az elképzeléseit.

A megbízott színházigazgató arra a kérdésre, miért váltott ki ilyen heves reakciókat a kinevezése, azt mondta: ahol az ő és Csurka István neve szóba kerül - pláne együtt - az mindig óriási reakciókat vált ki, de ilyenfajta "szőnyegbombázásra" mégsem számított.

"Az élet zajlik.. De a nap fölkel mértékre, és lenyugszik mértékre" - fogalmazott Dörner György.

Dörner  kifejtette: az, hogy az ő kinevezése mennyiben politikai és mennyire kulturális kinevezés, az lehet vita tárgya, de véleménye szerint mindaz bőven belefér a kultúrába és a demokráciába, hogy a Városháza kinevezze azt egy színház élére, aki neki megfelel.

"Én egy célirányos pályázatot írtam, és ehhez képest született egy olyan döntés, ami rám nézve kedvező" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy Tarlós István a Hír TV-ben nem túl színvonalasnak nevezte a pályamunkáját, Dörner azt mondta, ebből a beszélgetésből őt az a rész érdekli, amelyben a főpolgármester arról beszélt: lennie kell Budapesten egy olyan színháznak, ahol klasszikus magyar szerzők darabjait, klasszikus rendezésben mutatják be. Hozzátette: ő gőzerővel készül a feladatra.

Az interjú itt elérhető.

 

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

süti beállítások módosítása