Komisz játék - Színházi bestiák a kaposvári színházban

Milyen komisz is a színház...! Először elutasítja a nőket, aztán meg csúfot űz belőlük. Hölgyeim! Végre színpadra léptünk (Éljen a 17. század! Éljen a londoni Királyi Társulat!), és tessék: leégett a színház. Komisz játék, nemdebár?

Kocsis Pál rendezi a Színházi bestiákat

A Kaposvári Csiky Gergely Színház új bemutatóra készül a stúdió színpadon: April De Angelis egyik legismertebb, egyben legközkedveltebb drámáját, a Színházi bestiákat Kocsis Pál viszi színre, akinek ez lesz az első rendezése a színház tagjaival.  "Öt színésznő játsza a darabot, ami beenged minket a kulisszák mögé, ahol megmutathatják bestiális énjüket, azt, ahogy egymással és a nézőkkel bánnak" - nyilatkozta a Kapos TV-nek a rendező.

5

A darabról:

April De Angelis darabja négy színésznőről és egy mindenesről szól, akik életüket a színházra (akarom mondani, A Színházra) teszik fel. A szerző az első hivatásos színésznők portréját rajzolja meg történelmi hűséggel, játszadozó humorral, és személyes tragédiákkal megfűszerezve. A dráma érdekessége, hogy férfiak csak említés szintjén jelennek meg, mégis (ahogy mindig) ők okozzák a kisebb-nagyobb katasztrófákat. Felelősek ezekért a nőkért, akik viszont nehezen vállalják a felelősséget saját magukért. Egymás mellett követhetjük nyomon a színpadi és a magánéleti eseményeket, a színésznők rivalizálását és barátságát, bukásukat és felemelkedésüket. A szereplők valódi történelmi figurák, akik közül végül csak egy tud igazi karriert csinálni - ám ez a pályafutás is magában hordozza az óriási zuhanás lehetőségét. Pengeélen táncolnak bizony; komisz táncot járnak.

8

A darabhoz kapcsolódó anekdota:

Egyszer II. Károly angol királynak sokat kellett várakoznia, hogy a színházban elkezdődjön az előadás.
Mi tart ilyen sokáig?! - türelmetlenkedett a király.
A királyné borotválkozik - hangzott a válasz.
Akkor mostantól játssza nő! - rendelkezett az uralkodó.
Ettől a naptól kezdve engedélyezték, hogy a nők színpadra léphessenek Angliában. A fenti színházi anekdota őrzi a restauráció korában lejátszódó nagy színházi forradalom kezdetét és okát.
April De Angelis darabjának minden szereplője valós történelmi személy, akik a londoni Királyi Társulat tagjai voltak 1669-től egészen a színház néhány évvel későbbi leégéséig.

10

Részlet egy monológból:

Valamikor régen medvehecceket tartottak itt, csak aztán lett színház. Ha igazi meleg nap volt, esküszöm, még érezni lehetett a medvék szagát. A többiek sokat ugrattak: „Ez nem a medvék szaga, Doll, hanem az uraké!" Pedig a medvéké volt, mert ahányszor sepregettem, mindig találtam medveszőrt. Amikor kicsi voltam, apám volt a medveidomár. Emlékszem, hogy nyöszörögtek éjszakánként, egymás nyakát nyalogatták, ahol a vaspánt belevágott a húsukba, és sóhajtoztak, mert a medvék igazából imádnak táncolni, csak azt utálják, ha korbáccsal kényszerítik őket. És mivel ütötték őket rendesen, azt hiszem, semmi kedvük nem volt táncolni, inkább verekedtek, még akkor is, ha vérük folyt, és szembe kellett nézniük a halállal. Néha még most is hallom a nyöszörgésüket, egészen halkan, a szélben.

April de Angelis a feminista szemléletű színjátszásról és színdarabírásról (angolul)

szinhazi

 

April De Angelis: SZÍNHÁZI BESTIÁK

- komisz játék -
Fordította: Enyedi Éva


Doll Common ............................................................... Tóth Eleonóra

Mrs. Betterton .................................................................. Csapó Virág

Mrs. Marshall ................................................................. Varga Zsuzsa

Mrs. Farley ......................................................................... Rácz Panni

Nell Gwyn ............................................................. Czakó Julianna e.h.


Jelmez: Kovács Andrea                                                                       Díszlet: Szalai József

Zene: Némedi Árpád                                                        Segédrendező: Hatvani Mónika

Világításterv: Memlaur Imre                                                                Hang: Papp Kornél

Súgó: Csordás Bernadett                                                                        Ügyelő: Bors Gyula

Rendező: Kocsis Pál
Bemutató: 2011. november 4.

süti beállítások módosítása