Feszült a légkör a szatmárnémeti színház magyar társulatában

Feszült a légkör és rossz a hangulat az áldatlan állapotok miatt az észak-romániai Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatában - írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

A napokban felmondott két színész, Rappert Gábor és Nagy Csongor. A lap pedig úgy értesült, hogy a felmondások háttérében személyes konfliktusok, valamint a színház munkatársainak alacsony fizetése áll. 
Egyik távozó színművész sem kívánta megindokolni, miért vált meg a társulattól. Rappert Gábor mindössze annyit mondott, hogy egy igen összetett problémáról van szó, melyben személyes okok is szerepelnek, ezért nem kívánja a nyilvánosság elé tárni, mi állt döntése hátterében - írja a Krónika.
Nagy Csongor annyit közölt, hogy nem volt számára könnyű a döntés, és Rappert Gáborhoz hasonlóan azt fontolgatja, hogy nem lép többé színpadra. 
A Krónika értesülései szerint a társulat tagjai közül többen kifogásolják Keresztes Attila művészeti igazgató szerintük gyakran bántó megnyilvánulásait. Mindemellett elismerik, hogy kiváló szakember, és sokat javított a szatmári színjátszás színvonalán az elmúlt két évben - írja a romániai napilap, amely megkereste a színház vezetését is az ügyben. Stier Péter megbízott vezérigazgató és Keresztes Attila november 7-re ígért tájékoztatást. 
Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere a Krónikának elmondta, hogy szerinte a társulat belügyének számítanak a problémák, ezért nem tartja magát illetékesnek a gondok megoldásában. 

eszaki Emlékeztetett arra, hogy Romániában be vannak fagyasztva a bérek a közszférában, így nem tudnak a mostaninál nagyobb fizetést adni a társulat tagjainak. Mivel két éve a plusz juttatások folyósítását is jogszabály tiltja, nem lát esélyt a béremelésre.
A lap úgy tudja, hogy 5-600 lej (mintegy 33-40 ezer forint) a színészek átlagos fizetése a Harag György Társulatnál.

süti beállítások módosítása