Megrövidítenék a nagyváradi színházat

A nagyváradi színház volt stúdiótermének épületében turisztikai központ lesz két év múlva.

 A nagyváradi színház volt stúdiótermének épületében turisztikai központ lesz két év múlva, ugyanis a Bihar Megyei Tanács európai uniós támogatást nyert az „Országos Turisztikai Tájékoztató és Népszerűsítő Központ – Bihar” elnevezésű projektre, és úgy döntött, hogy ebben a – tulajdonában lévő – épületben alakítják ki azt. A Kazinczy utcai ingatlan a múlt század elején színházi bútorraktárnak épült, pár évtizede stúdiótermet és színészlakásokat alakítottak ki az emeletén.

studioMint Dumitru Voloşeniuc, a megyei tanács alelnöke Aurelia Dumiter és Mihai Palcu projektmenedzserek társaságában kifejtette, céljuk megyénk látványosságainak népszerűsítése, és határ menti régió lévén nagy az esély arra, hogy a külföldi turistáknak is felkeltse az érdeklődését. A két év lefutású, közel 1,7 millió lej összértékű projekt keretében a Kazinczy Ferenc (ma Patrioţilor) utca 2. szám alatti épületet újítanák fel, és itt létesítenének turisztikai központot. Az építmény renoválása a tervek szerint egy évig tartana, és többek között ügyfélfogadó helyiségeket, irodákat, konferencia- és bemutatótermet alakítanának ki benne. A háromszintes épületet (földszint, félemelet és első emelet) az alapoktól a tetőszerkezetig, kívül-belül fel fogják újítani, az elektromos hálózatot is kicserélik. Maga a munkálat közel 1,18 millió lejbe kerülne, a fennmaradó összeget pedig a berendezésre költik majd. Azt is megtudtuk, hogy a majdani turisztikai központban kiosztandó tájékoztató és népszerűsítő anyagokat egy másik uniós projekt keretében készítik el. Hamarosan egy honlapot is létrehoznak, amelyet a www.travel.ro címen lehet elérni.

A projekt furcsasága, hogy ezzel elvennék a két váradi színház kamaradarabok, pódiumműsorok, monodrámák bemutatására alkalmas stúdióját, miközben a volt Transilvania mozi helyére évek óta tervezett kamaraterem nem készült el.

 

Forrás: erdély.ma

süti beállítások módosítása