Tarlós az Új Színházról: ezt a játékot felejstük el

A 168 óra mai számában interjú olvasható Tarlós Istvánnal az Új Színház ügyéről. Elárulja mi tetszett Dörnerék pályázatában és hogy mit gondol azokról, akik bírálják a kinevezést.

"Ez a kérdés csak szánalmas próbálkozás. Jó arra is, hogy Orbán Viktort és Kövér Lászlót próbálja lejáratni, meg arra, hogy rám is rossz fényt vessen. Őket elfogadhatatlan autoriter magatartás gyanújába próbálja keverni, engem pedig bábnak láttat, holott az elmúlt egy év ennek az ellenkezőjéről tanúskodott. Ezt a játékot felejtsük el."

Arról is beszámol, hogy alapvetően nem tetszett neki Dörner pályázata. “Ez nem volt igazán nívós pályázat. Bár hallom, hogy egyesek a képzettséget firtatják az ügyben. Az fel sem merül, hogy annak idején Márta Istvánnal hogyan cserélték le Székely Gábort. De maradjunk a képzettségnél, Dörner Görgy mégiscsak a Színművészeti Főiskolán végzett, míg Márta István zenetanár. (…) Ez csak azért fontos, mert az Európai Színházi Tömörülés elnevezésű szervezet pont ezzel jött elő, így találta el szarva közt a tőgyét. De hadd mondjam el, hogy miért tetszett meg nekem Dörner pályázata” – nyilatkozta Tarlós István. (Márta István zeneszerző szakon végzett. A szerk.)

Számomra két eleme bizonyult döntőnek. Dörner azt írta le, hogy európai és amerikai művek mellett – ismétlem, mellett- a Magyar nemzeti drama darabjait akarja bemutatni klasszikus rendezésben. Évek óta beszélünk arról, hogy kellene egy színház a Magyar drámának. A másik, ami megfogott: a névsor, hogy kiket óhajt játszani. Vörösmartyt, Csokonait, Németh Lászlót, Gyurkovics Tibort, Hernádi Gyulát. Mondja, melyikük műve nevezhető fasisztának? Mert ilyesmivel rémisztgetnek minket” – tette hozzá Tarlós István.

“Nem ezekről a szerzőkről van szó, hanem a pályázatról és Dörner mentoráról, Csurka Istvánról. Ön érti-e, mit jelent az: a Hátország Színház "a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi. Egy, az egész nemzet számára életbevágóan fontos visszafoglalási igényt jelent be". Kiknek az igájáról van szó? Kitől és mit kell visszafoglalni?” – kérdezte a 168 óra újságírója. Erre a főpolgármester azt felelte: “Ezek súlyos mondatok, és én nem így fogalmaztam volna. Azt mondtam volna, hogy számomra nem az a sokszínűség, ha csak ugyanannak a színnek a különböző árnyalatai fordulnak elő a palettán. A halvány rózsaszíntől az égő vörösig”.

Tarlós arról is beszámolt, hogy furcsállja a nagy ellenállást. A kérdésre, azt mondja-e virágozzék minden virág, úgy válaszolt: “Ki lehet figurázni ezt a gondolatot, de furcsállom ezt a nagy ellenállást, amikor én a tizenöt budapesti önkormányzati színház vezetői közül szinte mindenkit a helyén hagytam, vagyis - egy kivétellel - újra megbíztam őket. Volt egy, akit nem, de Koltay Gábor jobboldalinak kinevezett direktor volt, nekem ráadásul régi egyetemi évfolyamtársam. Őt nem művészeti okokból, hanem a pénzügyi fegyelem megsértése miatt váltottam le.”

"Az nem használ, hogy a jajongók külföldre szaladgálnak panaszkodni a hazájukra. Ne kezdjük újra. Ön régen ismer engem. Nem gondolhatja, hogy egy antiszemita gyakorlatot folytató színházi vezetést a helyén fogok hagyni" - fogalmazott a főpolgármester.

Arra a felvetésre pedig, hogy nem kellene-e a döntését visszavonnia, a következőket felelte. "Erről ne is álmodjon senki. Különösen, hogy ilyen mérhetetlenül erőszakos pressziónak, már-már zsarolásnak vagyok kitéve. Nem vagyok olyan ember, aki attól, hogy egy csoport egyre hangosabban kiabál, a gatyájába csinál, és visszavonja a döntését.

Folytatás és a teljes interjú a 168 órában olvasható.

INTERJÚK, Kapcsolódók:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT


süti beállítások módosítása