Új Színház-ügy: Megszólalnak a Nemzet Színészei

A 168 óra nyomtatott számában jelent meg Sztankay Ádám cikke, melyben megkérdezi a Nemzet Színészeinek véleményét az Új Színház ügyéről.

Avar István:

Az Új Színházzal kapcsolatban olyasmi történt, ami évtizedek óta gyakorlat: kikerülték a szakmát. A különbség most annyi, hogy Dörner György – aki színészként kiváló, ám eszmeiségében elfogadhatatlan- kinevezése gyúanyagként szolgálhat a szélsőséges csoportoknak, mint amilyen például a Magyar Gárda, meg olyan figuráknak, akiket újabban láttam lapok fotóin: Hitlernek maszkírozva pózoltak. Ugyanakkor engem még csak meg sem lep mindez: jellemző az országra. (…)

Bodrogi Gyula:

Kapásból az jut eszembe: rengeteg kiváló, ifjú színészünk van, akiknek három év alatt sem mondják ki annyiszor a nevét, mint Dörner Györgyét két hét alatt, pedig úgy hallottam, pályázatként leadott jegyzetei szakmailag értékelhetetlenek, eszmeisége elfogadhatatlan, fenéken kellene billenteni és kész. (…)

Haumann Péter:

A legmélyebb megvetés van bennem azzal kapcsolatban, ami történt. A legdühítőbb, hogy egy végtelen buta iromány alapján választottak valakit egy színház élére. A butaság kapott felhatalmazást, aminek persze irdatlan következményei lehetnek. Megvetésem és dühöm mellett mégsem ért meglepetésként a dolog, hiszen látom a körülöttünk zajló egyéb történéseket. Miközben az is igaz: a rendszerváltás óta eltelt időben ennél megveszekedettebb gondolat még sosem ugratott így előre a kultúra világában. (…)

nemzetszineszei_nyil

Máthé Erzsi:

Dörner Györgyöt régóta ismerem, hiszen színészként annak idején együtt dolgoztunk a Katona József Színházban. Kollegaként semi gondom vele. De nem szívesen látom az Új Színház igazgatójaként, nem tetszik a döntés, ami odahelyezte őt.

Molnár Piroska:

Az elsők között írtam alá az interneten is közreadott tiltakozást. Mindemellett számomra az a legmegdöbbentőbb, legérthettelenebb részlete a történetnek: vajon a két direktori pályázat közül milyen megfontolásból hozza ki a politika győztesnek azt, ami nyilvánvalóan értékelhetetlen. Alapvetően fáj, hogy sokadszorra is semmibe veszik a szakma véleményét. (…)

Psota Irén:

Túl a nyolcvanon már nem veszek részt a szakma hétköznapjaiban, ezért sem szeretnék hozzászóni az Új Színházat érintő történésekhez. Ám hálás lennék, ha eljuttatnák gratulációmat, köszönetemet Hegedűs D. Gézának: csodálatos erővel, meggyőzően, hitelesen beszélt a teátrum előtt előtt megtartott demonstráción. (…)

Tordy Géza:

Nehéz évtizdeket éltem le úgy, hogy a kategórikus, mások emberi méltóságát megtagadó, agresszív eszmerendszerekhez való kötődést mindig is elutasítottam és elkerültem. A továbbiakban sem szeretnék hűtlen lenni önmagamhoz.

Törőcsik Mari:

Röviden csak annyit tudok mondani: Dörner György kinevezése számomra érthetetlen. (…)

Garas Dezső azt nyilatkozta a 168 órának: “a kevesebb több”. Fenntartja véleményét, ami a HVG-ben jelent meg: “Az ilyen ügyekben mindenkinek vigyáznia kell az arcára, nehogy elveszítse”.

Berek Kati  ez alkalommal nem nyilatkozott.

Folytatás a 168 órában!

Tovább a 168 órára

INTERJÚK, Kapcsolódók:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT


süti beállítások módosítása