Zenés est a Szkénében-HOPPart Társulat: Aki másnak...

Minden kezdet zenés. Vasárnap 2 hangjegyet hangjegyre halmozó darabbal várja a Hoppart Társulat a Szkéné Színházba azokat, akik szappanopera-operára vagy mennyei szoprán hangon éneklő agrármalacra vágynak egy könnyed, szórakoztató estén.

A kis vakond, akinek a fejére csináltak

"akiket lecsinálnak, rögtön becsinálnak és úgy tesznek, mintha nem

zavarná őket az orrfacsarás.

ám a vakondok, vagy mondjuk ki: a valaki, a bárki, az akárki, nem így

tesz. utánajár. miért? miért ne?

erről szól ez a szócsavarás.

felkelt endre a cserben – versben, hexameterben."

vakond_01

 

Játszók: Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Szamosi Zsófia, Szilágyi Katalin

írta: Máthé Zsolt

díszlet- és jelmeztervező: Borovi Dániel

koreográfus: Dékány Edit

zeneszerző: Matkó Tamás

rendezte: Herczeg Tamás és a Társulat

Külön köszönet Rembeczki Jánosnak!

kisvakond01

FeHérElephánt írása az előadásról Színház.hu Fórumán >>>

"A kék horizonton négy ajtó, a zöld padlóból dombocska nőhet ki, Borovi Dániel díszletei bárhol eljátszhatóvá teszik a Hoppart-osok legújabb önálló produkcióját. A kis metróépítő vakond, akinek valamely állatnak látszó lény a fejére csinált, bizonyító erejű székletmintát követelve az útjába akadó gyanúsítottaktól. Máthé Zsolt, akit színészi munkáján kívül már ütős dal- és rap-szövegeivel is kitűnt, frappáns dialógusokkal, ötletesen jellemzett karakterekkel gördíti a cselekményt, pompás játéklehetőségeket kínálva a nagyszerű csapatnak. Kiss Dia agrármalacként vödörrel, húsvágó bárddal a kézben röfög, hogy aztán a következő képben mennyei szopránján énekelje a négyszólamú motetta vezérszólamát. Természetesen a hangszeres hátteret is a színészek adják, billentyűs melodikáikat fehér ormányos csővel fujtatva, Matkó Tamás zeneszerzői tevékenysége egy másik tuttiban csúcsosodik dallamát Takács Nóra Diána vezeti elő, bravúros ellenpontját Friedenthál Zoltán baritonján halljuk. Fantasztikus tempóban peregnek a jelenetek, szikrázik a humor, egymást érik a váratlan fordulatok. Először Herczeg Tamás rendezőé a címszerep, később sorra veszik át a többiek, így még vakegérként és béka-alakban is viszontláthatjuk. Vakondként Szilágyi Kata rémül halálra egy pszichotikus-pszichiáter lótól, szerencsére kardfogú tigrisként a drogban és a kihalásban talál végső menedéket. Mint szintén függő, galapapagosi gyík, Kiss Dia remekel egy lavórban, végül a lányok légy-triója, teaszűrő-maszkban, a görög tragédiák időmértékes szentenciáit olvassa rá, a világszép hattyúból visszacsúfuló Friedenthál Zoltán antropomorf vakondhősére: LÉGY hű önmagadhoz...! A Halálkemény, a Herrmann csatája és a Szörprájzparti után, újabb stílusváltással, lehengerlő kreatív energiákkal bizonyít az immár legendás együttes. Kellene nézőutánpótlás is: az állatian jó Kis Vakond-nak az iskolákban a helye!"

 

Matkó – Máthé: "Eljövök érted" – a kezdet

Minden kezdet zenés. Eljövök érted, hogy ne legyél egyedül.

Vár a vidám elanyátlanodás. Kikapcsoltuk a gépi nevetést, helyette hangjegyet hangjegyre halmozunk. Magas "c"-veszély!

A nézőtérre üvegpoharat bevinni veszélyes. Reped. Exklúzív porcelán vagy gazdagék Bercije: ez itt a kérdés. A válasz: büdös macska.

Játszók: Barabás Richárd, Barsi Márton, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Matkó Tamás, Rusznák András, Szathmáry Judit, Szilágyi Katalin

eljovok_erted_002


MGP: Mozart-kabaré - MGP kritikája a nol.hu-n

"Mátyássy Bence olyan tiszta intonációval és emelkedett ünnepiséggel dalol előszót a publikumnak a mobiltelefonok elcsendesítésének kérelméről, hogy máris megüti a komoly és komolytalan közti lebegést, a közvetlenséget és a felkészült előadó attraktív képességének felmutatását. Fridenthal Zoltán lírai hegyi rabló, a csőtészta Polgár Csaba ártatlan képe mögött fanyar mindentudás, Takács Nóra Diána egyre gombaszögi ellább. Kiss Diána Magdolna olyan tisztán ártatlan, hogy az üvegben a sósav is szepegve retirál előle. Radnay Csilla, mintha felhőn járna. Herczeg Tamás rámenősen margóra szorított. Operai kifogástalansággal illik szájukra a mozarti recitativo.

 

eljovok2

Szakmailag sokoldalún kiműveltek. Intelligensek. Arány-érzékenyek. Színészileg kicaponganak. Önellenőrzött arányossággal. Ízlésesek. Szájbarágó, rikító humor helyett a finom iróniát alkalmazzák. Semmiképp nem iparszerűen tréfásak. Primőr a kedvességük. Tavaszi a kedvük. Féktelenségüket professzionátusan fékezik. Közük sincs a gyomorbeteg borúlátáshoz. Birtoka veszik a világot. Lazán, derűsen elfoglalják. Nagyon egészséges az életörömük és egészséges a kritikai szellemük." (...)

 A teljes írás a nol.hu-n olvasható >>>

-----

HOPPart Társulat: Aki másnak...

Egy este egy jegy két előadás

2011. november 6. 20.00, Szkéné Színház

 

 

 

1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. II. emelet | telefon.: +36 20 384 6049

Online jegyvásárlás >>>

süti beállítások módosítása