Film készült a váci börtönszínházban - Vasfüggöny

A Váci Fegyház és Börtönben színház működik, szereplői a fogvatartottak. Egy külsős rendező, Rada Lilla irányításával évek óta működnek, publicitás nélkül. Egy film pedig arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt, sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között, hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni, színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz.

vasfuggony2Mulatság

A Váci Fegyház és Börtön elítéltjei Sławomir Mrożek Mulatság című drámáját próbálják. A dráma szereplői B, N és S. A Mulatság a kitaszítottság és a valahova tartozás, a vegetáció és a tartalmas élet, a jó és a rossz, a bűnhöz vezető okok kérdéskörét járja körbe egy valósnak vélt mulatság és a három szereplő ezzel kapcsolatos kétségei kapcsán. A társulat hat tagja felváltva alakítja a szerepeket. A darab által felvetett kérdések kapcsán a játszók többek között a bűnről és a bűnhődésről, a kívülmaradásról, a gyökértelenségről, a virtusról, az ember közegének és körülményeinek személyiségére gyakorolt hatásáról beszélnek – a saját szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve mindebbe.

A film fontos célkitűzése, hogy segítsen az elítéltekkel kapcsolatos sztereotípiák eloszlatásában, és megmutassa a társadalomba való beilleszkedés nehézségeit számos elzárva töltött év után.

A két éves előkészítő munka után a filmet Halász Glória, Reisinger Dávid és Weber Áron hét hónapon át forgatták 2010 szeptemberétől 2011 februárjáig. Az egyszerre humoros, megrázó és a próbált darabnak, illetve a rendhagyó helyzetnek is köszönhetően rendkívül abszurd Vasfüggöny zenéjét Márkos Albert és G. Szabó Hunor szerezte.

Az alkotókról

Halász Glória író-rendező - Kommunikátor, aki a színház, film, média, írás útján és néha, ahogy a Vasfüggöny esetében is, ezek kereszteződésében jár.
Reisinger Dávid operatőr-vágówww.vimeo.hu/reisingerdavid
Weber Áron világosító-kolorista - Fotóművész, grafikus.
Márkos Albert zeneszerző - Csellista, zeneszerző, számos magyar filmhez és színházi előadáshoz komponált zenét. Improvizatív, kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik. A Shakespeare-szonetteket feldolgozó W.H. formáció alapítója.
G. Szabó Hunor zeneszerző - G. Szabó Hunor a fiatal jazzgeneráció népszerű dobosa és gitárosa. Tagja Borbély Mihály Quartet B-jének és a Kiss Erzsi Zenének, ahol a zeneszerzésben is fontos szerepe van. 2008-tól a The Qualitons formáció tagja.
Horváth Szilárd 'RiaN' sound designer - Kreatív alkotó, zeneszerző. Filmek és filmzenék, reklámfilmek és reklámzenék, rádióreklámok és különböző audiovizuális projektek tervezője, kivitelezője, közreműködője. Alkotásai több hazai és nemzetközi díjat szereztek. A RiaN Tune formáció alapítója, motorja.

alkotok

Kritikus szemmel

‎"Noha az életinterjúk "tipikusnak" mondhatók, az elítéltek érett és megrázó színészi teljesítménye, a szokásos klisék – zárkaajtó, smasszer, szögesdrót stb. – nélkül is gyomorba vágó rendezői látásmód felkavaró és elgondolkodtató filmet eredményezett, amit mindenképpen látnia kéne annak a sokaságnak is, amelyik ma fennhangon hirdeti, hogy aki börtönbe kerül, ott is rohadjon meg" - írja a Magyar Narancs a filmről legújabb számában.

"A darab által felvetett kérdések kapcsán a filmben látható hat elítélt kendőzetlenül vall a bűnről és a bűnhődésről, a kívülmaradásról, a gyökértelenségről, a virtusról, az ember személyiségére a közeg és a körülményei által gyakorolt hatásról beszélnek – a szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve"  - írja a Pepita Magazin.

Mikor látható legközelebb?

A Vasfüggöny című dokumentumfilm 2011. november 9-én (szerda) 18:15-kor tekinthető meg a 8. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjában, a Toldi mozi Kistermében, 19:25-től közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal. A film angol felirattal kerül vetítésre.

süti beállítások módosítása