Lehár, Kálmán és Strauss operett külföldön!

Az idei őszi/téli színházi szezon külföldön is tartogat kellemes operett meglepetéseket. Elsősorban német nyelvterületen hódít hungarikumunk, ám még Sydney-ben is hatalmas az érdeklődés A víg özvegy ausztrál verziójára. Drezdában a Denevérre és a Marica grófnőre, Torontóban a Csárdáskirálynőre válthatunk jegyet. Határon- és tengerentúli operett-körképünk következik.

Drezda:

 

A Staatsoperette Dresden repertoárjának 80%-a zenés előadásokból áll, a városban olyannyira kedvelik a kicsi operának is becézett műfajt, hogy a 2011/2012-es színházi évadban szinte az összes világhírű operettet műsorra tűzik. Novemberben a Marica grófnő és a Cigánybáró, a következő hónapokban pedig a Luxemburg grófja és a Denevér öregbítik az operett hírnevét. A Drezdai Állami Operettszínház direktora a teátrum honlapjára látogatóknak írt köszöntőjében külön kiemeli a 2012-es Johann Strauss Fesztivált, melyet második alkalommal rendeznek meg május 12-20-ig, és mely azt sugallja, az operett igen is él és virágzik a XXI. században is. A 2011-es fesztiválon mutatták be a Cigánybáró című Strauss-klasszikust, és a több napos zenés happening olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a folytatás nem maradhat el jövőre sem. A tavalyi ünnepre érkeztek vendégek Svájcból, Ausztriából, Japánból, Dániából, Kanadából és még Amerikából is. A több mint 4000 érdeklődő már a debütáló projektet is sikeressé tette, de természetesen a nézőszámot növelni szeretnék. 2012 január 1-én Drezdában is Újévi Koncerttel köszöntik a következő esztendőt, természetesen a jól ismert operett-dallamok mellett táncbetétek és musical részletek színesítik a műsort.

A Staatsoper Dresden előadásaira itt vehetnek jegyet: http://purchase.tickets.com/buy/TicketPurchase?agency=SOPD&organ_val=21906&perfsubcode=2010

 

Mariza

Marica grófnő Drezda

 

Sydney:

 

A víg özvegy jó néhány határon túli színházban is teltházzal fut, érdekes, hogy még tőlünk igen messze, Ausztráliába is eljutott hírneve, a Sydney-i közönség imádja. Tény, hogy az ausztrálok elsősorban nem is a műfaj, hanem a love story-ként aposztrofált, zenés darab miatt kíváncsiak Lehár Ferenc operettjére. A Sydney Operaházban (The Merry Willow címmel) az ausztrálok legnagyobb örömére november közepéig látható az előadás. 2011-ben ráadásul a Joffrey Ballet Chicago társulata, Ronald Hynd koreográfusnak köszönhetően frenetikus A víg özvegy balett-előadással turnézott.

 

strauss

 

Ilyen az operett:


"Könnyed dallamvilággal átszőtt (szerelmi) történet, sok humorral fűszerezve. Témája vígjátéki, vidám, komikus, gúnyos elemeket egyaránt tartalmazhat. A cselekmény fonala prózai monológokban és párbeszédekben bontakozik ki, ezekhez kapcsolódnak a zenei tételek (zenekari nyitány, közjátékok, egyszerűbb formálású áriák, dalok, kuplék, együttesek a duettektől a kórusig) és a táncjelenetek, amelyek általában kortárs táncokra épülnek."'

 

TOTT_Concept3_r1_c4

 

Torontó:

 

Torontóról elsőre nyílván nem az jut eszünkbe, hogy az operett fellegvára, ám december 28-tól Kálmán Imre világhírnevének köszönhetően a Csárdáskirálynő tartja majd lázban a várost. Ráadásul az előadást úgy hirdetik, hogy „kötelező, kihagyhatatlan program az ünnepek alatt". A Toronto Operetta Theatre ez évi műsorrendjében a magyar csárdás és bécsi keringő, valamint a romantika és a komédia tökéletes elegyeként aposztrofált zenés mű hét alkalommal is szerepel. Szilveszter éjjelén szintén a Csárdáskirálynővel csábítják színházba a nézőket. Az est a Gypsy's Fantasy New Year's Eve nevet viseli, és a produkció után hajnalig tartó, autentikus zenés, táncos programot kínál. Igaz, hogy a belépő 145 dollárba kerül, de cserébe háromfogásos operett menüt is kínálnak.

Jegyeket itt lehet vásárolni: https://boxoffice.stlc.com/public/auto_choose_ga.asp?area=20

 

xanten

 

Xanten:

 

Németországban minden évben megrendezik a Die Sommerfestspiele-t, azaz a nyári játékokat, ahol a 2012-es szezonban Strauss lesz a fókuszban. Augusztus 24-én, 25-én és 26-án a Cigánybárót láthatja a tisztelt nagyérdemű, méghozzá igen különleges helyszínen. Xanten városa a régészeti parkkal és skanzennel már önmagában kulturális csemege, nyáron pedig több hetes, magas színvonalú színházi élménnyel bővül a program. Jövőre a Cigánybáró mellett repertoáron lesz az Aida és a Hair is. Lehetőség van limitált példányszámban VIP bérlet vásárlására, a normál jegyárak 40 és 48 euró között mozognak.

 

Természetesen nem feledkezünk meg a Bécsi Újévi koncertről sem, de erről majd később...

 

Addig is ajánljuk a bécsi operett-programnaptárt: Strauss operett a Volksoperben

süti beállítások módosítása