Új Színház-ügy: 'a Nemzetivel kellett volna kezdeni'

A Magyar Fórum újabb szakmabelieket kérdezett az ÚJ Színház ügyéről. Ez alkalommal Szarvas József, Maros Gábor, Döbrentei Kornél, Gárday Gábor is kifejtette véleményét. Van, aki szerint "a Nemzeti Színházzal kellett volna kezdeni". 

"Aki Dörner Györgyöt lefasisztázza, az gazember"- közölte Szarvas József színművész Csurka István lapjában, a Magyar Fórumban. A színész szerint elgondolkodtató, kik állnak ki Dörner Györgyért, az Új Színház leendő igazgatójáért, valamint Csurka István színházi intendánsért. 

szarvasj

Szarvas József

Szarvas véleményéhez csatlakozik a lapban Leblanc Győző operaénekes is, aki kifejtette:" Magyarországon élünk, és szükség van egy olyan színházra, amely a nemzeti ideológia mentén működik... Magyarországon eddig csak az tudott színházat csinálni, aki kiszolgálta a balliberális oldalt... Ma azt üldözik, ami magyar, és ami színvonalas. Ez ellen kell tehát harcolni és tiltakozni, mert ez a valós probléma."

Maros Gábor színész úgy véli a balliberális csoport a hibás, kijelenti: "elég volt SZDSZ filozófusaink hatalmából". Gárday Gábor operaénekes és színész is örömét fejezi ki a kinevezés miatt, és hozzáteszi: "Halál vagy élet legyen ebben a Kárpát medencében?... Aki csak gyűlölködni képes, az nem lehet kultúrember. A kultúrembernek a szeretetet kell hirdetnie, mert csak így lehet elérni a céljainkat. Arról is szóljunk, hogy numerus clausus az a meghatározott szám, melynél több tagja nem lehet egy testületnek, társulatnak, intézménynek. Csak most azt veszem észre, hogy éppen a liberális oldal határozza meg ezt a számot. Ők döntik el, kik lehetnek vezető színészek, színigazgatók..."

marosgaborMaros Gábor

 A Magyar Főrum Döbrentei Kornél költőt is megszólaltatta, aki úgy látja valójában a Nemzeti Színházzal kellett volna kezdeni a sort, és reményei szerint hamarosan ott is megváltozik a szakmai vezetés arculata.

Csurka István lapjában korábban azt nyilatkozta  Blaskó Balázs, hogy szomorú, ha magyar klasszikus és kortárs műveket bemutatni kívánó szándék acsarkodást vált ki, Forgács Péter megjegyezte: kimagasló produkciók születnek vidéken és Bucz Hunor pedig feltette a kérdést: "Mit várjunk azoktól, akik a frankfurti iskola lebutított változatát követik, és akik tapsolnak Cohn-Benditnek?"

Kincses Károly a Miskolci Nemzeti Színház tagja pedig úgy vélekedett: “Miután Dörner György, Csurka István és Pozsgai Zsolt lehetőséget kaptak a színházcsinálásra, egy teljesen indokolatlan, türelmetlen hadjárat indult ellenük. Mindenkinek joga van egy demokráciában a véleményét publikálni. Nem „hozzánemértők” lettek kinevezve, hanem nagyon komoly színházi szakemberek”.

Forrás: Magyar Fórum

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT


süti beállítások módosítása