B-kategóriás színésznek tartja Dörnert a Die Zeit

Már csak kevesebb, mint kilencven nap van hátra, és Budapesten megnyitja a kapuit „az első közpénzből finanszírozott neonáci színház", kezdi budapesti élménybeszámolóját a hamburgi liberális hetilap tudósítója.

A Zeit szerint az Új Színház épülete – és „a félig rendbe hozott, félig omladozó” környék – jól szimbolizálja Budapest történetét. Kezdetben revüszínház, majd 1949-tól az úttörőké lett az épület, 1979-től gyerekszínházként működött tovább, majd 1992-től komoly, bel- és külföldi darabokat tűztek műsorra. 2012-től pedig a Dörner–Csurka-páros veszi át a teátrumot Tarlós kinevezése révén. (Csúsztatásgyanús, hogy a lap tévesen azt állítja: Tarlós a Fidesz tagja.)

 

 

dorner

A német lap Dörnerről annyit ír, hogy „B-kategóriás színész”, aki Eddy Murphy vagy Bruce Willis hangjaként ismert csak – ám rendszeres résztvevője Jobbik-rendezvényeknek. Csurkát pedig „a nacionalista magyarság doyen-jeként” jellemzi. A lap szerint a Fidesz a kinevezéssel kegyet gyakorol a MIÉP-nek, amelynek „zsidóellenes szavazóira” Orbán egyre jobban számít, ugyanis a Zeit szerint sok fideszes választja inkább a Jobbikot. (A lap azonban a MIÉP és a Jobbik közötti különbségeket nem részletezi, inkább összemossa.)A lap szerint érthető, ha Christoph von Dohnányi – akinek édesapját, Hans von Dohnányit a nácik végezték ki – nem kívánt Budapesten fellépni. A Zeit szerint azonban „aggasztó” a budapesti Operaház reakciója, miszerint – a megértés helyett – pert fontolgatnak a karmester ellen.

Forrás: Die Zeit, Heti Válasz

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ