B-kategóriás színésznek tartja Dörnert a Die Zeit

Már csak kevesebb, mint kilencven nap van hátra, és Budapesten megnyitja a kapuit „az első közpénzből finanszírozott neonáci színház", kezdi budapesti élménybeszámolóját a hamburgi liberális hetilap tudósítója.

A Zeit szerint az Új Színház épülete – és „a félig rendbe hozott, félig omladozó” környék – jól szimbolizálja Budapest történetét. Kezdetben revüszínház, majd 1949-tól az úttörőké lett az épület, 1979-től gyerekszínházként működött tovább, majd 1992-től komoly, bel- és külföldi darabokat tűztek műsorra. 2012-től pedig a Dörner–Csurka-páros veszi át a teátrumot Tarlós kinevezése révén. (Csúsztatásgyanús, hogy a lap tévesen azt állítja: Tarlós a Fidesz tagja.)

 

 

dorner

A német lap Dörnerről annyit ír, hogy „B-kategóriás színész”, aki Eddy Murphy vagy Bruce Willis hangjaként ismert csak – ám rendszeres résztvevője Jobbik-rendezvényeknek. Csurkát pedig „a nacionalista magyarság doyen-jeként” jellemzi. A lap szerint a Fidesz a kinevezéssel kegyet gyakorol a MIÉP-nek, amelynek „zsidóellenes szavazóira” Orbán egyre jobban számít, ugyanis a Zeit szerint sok fideszes választja inkább a Jobbikot. (A lap azonban a MIÉP és a Jobbik közötti különbségeket nem részletezi, inkább összemossa.)A lap szerint érthető, ha Christoph von Dohnányi – akinek édesapját, Hans von Dohnányit a nácik végezték ki – nem kívánt Budapesten fellépni. A Zeit szerint azonban „aggasztó” a budapesti Operaház reakciója, miszerint – a megértés helyett – pert fontolgatnak a karmester ellen.

Forrás: Die Zeit, Heti Válasz

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ


süti beállítások módosítása