Mundruczó fődíjat nyert Drezdában

A drezdai 8. Politika a független színházban fesztiválon Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című előadása nyerte a Bundeszentrale für Politische Bildung 15.000 Eurós díját, mely összeggel az előadás jövőbeli német vendégszerepléseit támogatja a szervezet.

A fesztiválon olyan rangos művészek előadásai szerepeltek, mint Rodrigo Garcia, a God’s Entertainment, Turbo Pascal, Christoph Schlingensief vagy Ann Liv Young. A zsűri indoklása szerint a Nehéz istennek lenni nem csak egy gondos kutatómunkával előkészített road movie az európai nőkereskedelemről és a brutális erőszakról, hanem egy újszerű kísérlet a nézői észlelésről, a néző megfigyelői szerepéről, nyugtalanító élményt biztosítva a megfigyelés és együttérzés, közöny és részvét, undor és bűvölet szélsőségei között. Az előadás a humanitást, a szabadságot, a rabszolgaságot, a megjelenítését, a megformálását, az absztrakciót és a realizmust egy egészen új, megdöbbentő és zavart keltő perspektívából mutatja be.

Mundruczó Kornél köszönetében a következőket mondta: "Nagyon meglepett a hír, és igazán örülünk neki. Különösen talán azért, mert az elmúlt időben kissé elszoktunk itthon a sikerektől, ezért minden visszajelzés azt jelenti számunkra, hogy érdemes dolgozni, beszélni, alkotni. Az elmúlt hónapban Magyarországon egy olyan szélső jobboldali színház kapott helyet, ahol a kultúra nem a szabadságot jelenti, hanem a gondolatok bebörtönzését. Ezért is különösen értékes számomra ez a díj, mert azt a szabadságot jelenti, amiben Magyarországon most nem igen lehet részünk. Évek óta minden munkámmal azt próbálgatom, hogy hogyan lehetne valóban az emberekhez szólni. Ez a díj azt jelenti számomra, hogy jó úton vagyunk, hogy dialógus van és nem magányos alkotás. Ha még van türelmük, folytatni fogom a kísérletezést, és remélhetően hamarosan újra találkozunk. Nagyon köszönöm."

 

A produkciót a magyar közönség 2011 májusában és szeptemberében láthatta a Trafó Kortárs Művészetek Háza programjaként egy külkerületi raktárépületben. A Nehéz istennek lenni című előadást 2011 őszén a Színházi Kritikusok Céhe az évad legjobb független produkciójának járó díjra jelölte.

süti beállítások módosítása