Új Színház-ügy: Megszólalt Bereményi Géza

Hirtling István, az Új Színház színésze az MTV Ma Reggel című műsorában, Bereményi Géza a Hír TV Kontraszt című műsorában nyilatkozott az Új Színház-ügy kapcsán. Gryllus Dorka pedig videón üzent az Aznemlehet.net-en. Szemléztük megszólalásaikat.

hirtlingHirtling István

Mit mondott Hirtling István? - "Majd meghallgatom mi az ajánlat"

Hirtling Istvánt, az  MTV-ben arról kérdezték, marad-e az ÚJ Színház társulatánál. "Az évad végéig mindenképpen, érvényes szerződésem van, aztán majd meghallgatom, hogy mi az ajánlat. Mindenesetre a jelenlegi helyzetben, ahol mindenki hevesen tiltakozik és nyilatkozat háborúk folynak, tiltakozási licitek folynak…, majd arra leszek igazándiból kíváncsi, hogy ezek a tiltakozások tettekben, cselekedetekben hogy nyilvánul meg, milyen ajánlatok születnek majd, hogy ezt a most annyira sajnált társulatot a budapesti vagy a többi színház direktora mennyire akarja megmenteni egy-egy új szerződéssel" - fogalmazott a színész.

Mit üzent Gryllus Dorka?

 

Gryllus Dorka, Aznemlehet.net

Mit mondott Bereményi Géza? - "Az nem való igazából színházba"

R: Szükséges a szemléletmód váltás a filmek területén, de említett egy több műfajú szerzőt, a színházban ugyanígy szükségesnek tartana valamiféle szemléletmód vagy paradigmaváltást? És ha igen, akkor milyet? Miben különbözik a film és a színház e tekintetben?

Bereményi Géza: A film, az ugye sűrít, összefoglal és fel tudja mutatni, mint egy emblémába. Én nem csak hogy színdarabokat írok, írtam és rendezek, hanem én színház vezető is voltam majdnem egy évtizedig és belülről is ismerem a színházat, és azt tudom, azt vettem észre, mint cseppben a tenger, a színház az képes felmutatni azokat a feszültségeket, konfliktusokat, amik éppen adott társadalmat jellemzik abban a pillanatban. De nem csak hogy színdarabokban, és előadásokban, hanem a társulat belső élete is, mint cseppben a tenger, mutatják a társadalmat. Ami a társadalomban gyűlölködés akár izgalom, akár feszültség mutatkozik, azt egy színház társulata leképezi. Úgy látszik a társadalom kicsinyített mása, makettja egy színház. Erre képes a színdarab is. A színház az abban különbözik a filmtől - ezzel nem mondok sokat, de most ebben a pillanatban talán szemléletes lesz -, hogy a színház az élő emberekkel dolgozik, a film az egy forgatásnyi idő alatt elkészül. De a színdarabot élő emberek készítik, és azonnal ahogy a színpadra kilép egy színész, azonnal látszik rajta, a jelenlétén, hogy milyen állapotban van a társulat és milyen szellemi állapotban van. És hogyha ha igazán jó egy színház és igazán jó a műsorterve és izgalmas hely, akkor megmutatja, hogy mi van éppen a társadalomban.

beremenyiBereményi Géza

R.: Ennek fényében vagy ennek tükrében Ön hogyan értékeli az Új Színházban bekövetkezett változásokat vagy változtatásokat?

Bereményi Géza: Ennek fényében az Új Színházban történt változást, azt úgy tudnám jellemezni, hogy Dörner György – hogy neveket is mondjak – Dörner György még nem mutatta meg színházvezetői képességeit, nem lehet semmit tudni róla. De egy biztos, hogy ő régen volt színház vezető, ha volt egyáltalán, egyszer el kell kezdeni, de nem is az a gond. A programjában az, hogy magyar darabokat kell játszani, az is teljesen helyénvaló, s hogy elő kell venni. De egyetlen egy gond van, hogy a színháznak a hatásai közé tartozik az, hogy fől tud nagyítani társadalmi jelenségeket. És azzal, hogy Csurka Istvánt választotta, aki ugye a gyűlölködés nagymestere a mai magyar társadalomban és a szélsőséges kijelentések nagymestere, hát az nem való igazából színházba. Most nem a színdarabjairól beszélek, hanem ő róla, az egyéb megnyilvánulásairól. És hogyha egy színházba kerül akkor, és híven felmutatja az a színház majd ezt a hajlamát a szerzőnek vagy az intendánsnak, abban az esetben nagyon veszélyes dolog.

 

A Színház.hu tegnapi beszámolóját a Kulturális és Sajtóbizottság Ellenőrző albizottságának tárgyalásáról itt olvashatjá k. Az Index videóját pedig figyelmükbe ajánljuk:

 

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

MEGSZÓLAL KOVÁTS ADÉL

süti beállítások módosítása