Konferenciát tartanak a táncművészetről

Kultúra - érték - változás a táncművészetben, a táncpedagógiában és a tánckutatásban címmel a Magyar Táncművészeti Főiskola másfél napos nemzetközi tudományos konferenciát rendez a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva pénteken és szombaton.

Ez már a harmadik tánctudományi konferencia, amelyet a főiskola szervezett meg - közölte Schanda Beáta művészeti menedzser, a szervező bizottság tagja. A másfél napon hazai és külföldi előadók cserélnek eszmét a legkülönbözőbb témákban, egyebek mellett a tánc és a zene, a tánc és az irodalom kapcsolatáról, az oktatásról, a tehetséggondozásról, a kritikáról, az intézménytörténetről, a műelemzésről, a kinetográfiáról és természetesen beszámolnak legfrissebb kutatási eredményeikről. 
Szó esik például azokról az adatokról, amelyek a volt operaházi balettiskola történetét gazdagítják. Elhangzik előadás a Madzsar Alice-féle mozdulatművészeti iskola oktatási rendszerében végbement változásokról, a 19. és 20. század fordulóján Madzsar Alice előbb a női testkultúrával, a modern női torna bevezetésével foglalkozott, majd a modern színpadi kifejezésformákkal.
Beszélnek arról, hogy a magyar néptáncoktatás módszertanának fejlesztése miként lehetséges a Lábán-notáció alkalmazásával. Lábán Rudolf a róla elnevezett táncírási módszert fejlesztette ki. Elemzik a táncstílusok találkozását a modern társastáncban, továbbá a néptánc új útjait. Két előadás is érinti a táncművészet és zeneművészet kapcsolatát, az egyik a Dohnányi Ernő muzsikájára készült Seregi László-koreográfia tükrében, a Változatok egy gyermekdalra című kompozíció kapcsán. 
Bemutatják azt is, milyennek látszik a Magyar Táncművészeti Főiskola a külföldi hallgatók szemüvegén át. Az idén ismét lesz hallgatói szekció, ahol a jövő kutatói utánpótlását biztosító fiatalok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra - fűzte hozzá Schanda Beáta.

süti beállítások módosítása