Az óra jár és tiktakol-A régi ház premierje Kecskeméten

A régi ház, az Ulwing család otthona több generációt látott már felnőni. Itt élt Anna nagyapja, majd az apja is a családjával. A régi házban él Anna is, aki ismeri a ház minden titkát. A házét, amely túléli a viharos történelmi időket, a háborút, az építést és a költekezést, a nélkülözést, a tűzvészt és az újjáépítést, hogy aztán egy nagy szerelem bizonyságául merüljön feledésbe – vagy maradjon fent mindörökre.

regihaz14

Történet:

A ház és család története egyértelműen összefonódik, miközben telik az idő, az óra jár és tiktakol, a ház falait pedig titkos, ki nem mondott, meg nem élt szerelmek mállasztják. A felszínen a vagyon megszerzése, megtartása és az elszegényedés megfékezése mozgatja a szereplőket, a mélyben azonban leányok utáni be nem teljesült vágyak, elhallgatott mondatok, súlyos titkok nyomják a férfiak lelkét. A zűrzavarban azonban ott áll Anna: az asszony odaadó hűsége és szeretete ad reményt a fennmaradásra.

regihaz8

Önéletrajzi ihletésű mű:

Tormay Cécile regénye önéletrajzi ihletésű, mintájául a Fürdő utca 4. számú ház szolgált, melyet Tüköry Hermin kapott hozományul apjától. Itt élt a Tormay család is 1873-tól 1905-ig, itt született Tormay Cécile. A Tüköry bérház helyén ma a Belügyminisztérium épülete áll, mely eredetileg Pesti Magyar Kereskedelmi Bank Székháza volt.A számos díjjal kitüntetett, ám 1945 után betiltott művet csak a kilencvenes években ismerhették meg az olvasók. A szerzőnő újrafelfedezéséhez bizonyára nagyban hozzájárul szenvedélyes, ám mégis realista stílusa, a női (és a férfi) lélek ismerete, prózájának egyszerű szépsége.

Cseke Péter a darabról:

"A regényben gyönyörű volt számomra, ahogy arról ír, hogy a magyarok mennyire befogadóak voltak, s a család teljesen magyarrá vált" - nyilatkozta Cseke Péter, aki arról is beszámolt, hogy Deres Péter kérte fel arra, hogy írjon a regényből egy színpadi változatot és Németh Virággal, aszínház dramaturgjával egy szép és érzelmes történetet alkottak.  Az igazgató-rendező szerint a mai hangos és rohanó világunkban is vannak igazi érzelmek, igazi szerelmek, igazi pátosz, ki nem mondott vágyakozások, amit szeretne a darabon keresztül bemutatni.

Bemutató: 2011. november 10-én, este 7 órakor a Kelemen László Kamaraszínházban, 13-án a Klebelsberg Kulturkúriában.

regihaz_5

A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ÉS

A KLEBELSBERG KULTURKÚRIA KÖZÖS PRODUKCIÓJA

TORMAY CÉCILE

A RÉGI HÁZ

Családregény

Színpadra alkalmazta: Deres Péter

János Hubert Dunai Tamás

Anna Zeck Juli

Illey Tamás Csémy Balázs

Füger Ottó Pál Attila

Tini mamzel Réti Erika

Ifj. Ulwing Kristóf Porogi Ádám e. h. Teva ösztöndíjas

Hosszú Zsófi Téby Zita

Walter Ádám, zenész Farkas Ádám

A lány Varga Zsanna

Zenészek: Bognár Brigitta, Madarász Éva

Díszlettervező: Mira János

Jelmeztervező: Velich Rita

Zeneszerző: Horváth Károly

Dramaturg: Németh Virág

Ügyelő: Horváth Ferenc

Súgó: Arató Andrea

Rendezőasszisztens: Frigyesi Tünde

Rendező: Cseke Péter

Támogató: Klebelsberg emléktársaság

regihaz7

regihaz3

forrás: Kecskeméti Katona József Színház, MTI

süti beállítások módosítása