Vége a Sirálynak!

Az alábbiakban a decemberig működő befogadó színház ügyvezetőjének, Szalai-Szabó Istvánnak az írását közüljük.

siraly

Közlemény:

'Vége. A Sirálynak is vége.

Közénk is besétált a való világ, az együttműködés rendszere. És ahova beteszi a lábát, ott minden megváltozik, ott új morál, új rend lesz.
Nehéz szavakat találni.
Megpróbáltunk nem botrányt csinálni, megpróbáltuk elmondani a Városvezetőknek, miben hiszünk, miért dolgoztunk az elmúlt öt évben, mi valósult meg ebből.
Szerettük volna végre rendbe tenni a helyzetünket.
Egy pillanatra úgy tűnt, van kedvük megismerni a rájuk bízott város valóságos életét. De nem.
Inkább suttyomban kiírtak a tisztázatlan jogi helyzetű ingatlanra egy bérbeadási pályázatot.
Így derült ki, mindegy számukra mi lesz itt: design üzlet, vagy egy jó kis vendéglátó, vagy bármi... Megtehetik.
Ha mindegy, avval nem tudunk versenyezni, nem vállalkozók vagyunk, hanem szeretnénk valamit hozzátenni a város életéhez.
Lehet, hogy ez az elmúlt öt évben túl jól sikerült. De most kiderült: mindegy.
Csak az tűnik el, ami létrehozta, csak az, amiért létrejött, csak a lényege.
Jön a mintha. Jön az új. Jön a kamu. Jön a szép jövő.
A Sirálynak vége'.
Budapest, 2011. október 28.
Szalai-Szabó István
ügyvezető

 

Háttér:

Ez év májusában már a tulajdonos, Fővárosi Önkormányzat levélben felszólította Szalai-Szabó Istvánt, a Sirályt fenntartó Városi Színház Nonprofit Kft. ügyvezetőjét a Sirály kiürítésére. Akkor, a Sirály vezetője a hvg.hu-nak elmondta: ügyvédjével megvizsgáltatta a levelet, de tartalmát nem igazán értik. "Ebben a levélben semmi biztató nincsen. Jó lenne tudni, hogy lehet ezt a technikát megváltoztatni, merthogy ez a technika kezd egyre ismerősebbé válni" - utalt Szalai-Szabó a közelben lévő, a terézvárosi önkormányzat által bazáratott Tűzraktérre.

Az alapítvány és az önkormányzat között 1998-ban indult per, amely tavaly zárult le. A Sirály 2006 nyarán fordult Schiffer János akkori kultúráért felelős főpolgármester-helyetteshez, engedélyt kérve a működtetéshez. A főváros - az önkormányzat és az alapítvány közötti perre hivatkozva - elutasította Szalai-Szabóék kérelmét. A főpolgármester-helyettes akkoriban azt írta: a főváros kulturális célokra kívánja hasznosítani az ingatlant, amelyre pályázatot írnak majd ki. A per miatt pályázat nem lett, a Sirály azonban a fővárossal való megállapodás hiányában is kinyitott 2006 októberében, aztán, a viták ellenére viszonylag zavartalanul működött. (HVG információ).

süti beállítások módosítása