Finisszázsához érkezett a Feltépett Múlt Trilógia

Első összegzéséhez érkezett Gergye Krisztián Társulatának jubileumi performansz-sorozata. November 13-án Trifusz Péter „pillanat-kiállításának” megnyitójára, egyben finisszázsára, valamint kollektív nyomhagyásra várják a „tettes-társakat” a MU Színházba.

A sorozatról:

A 14 alkalmasra tervezett Trilógia Maraton első trilógiájának témája és címe: Feltépett múlt, melynek három stációjára Kőszegen, Pannonhalmán és a Szépművészeti Múzeumban került sor, július, augusztus és szeptember folyamán. E trilógia zárásaként látható november 13-án a MU Színházban a Feltépett múlt című viktimológia-előadás.

Mivel a sorozat minden egyes állomása egyszeri és megismételhetetlen esemény, nem csak azoknak érdemes ellátogatniuk a vasárnap esti előadásra, aki nem látták a különleges helyszíneken megvalósult performanszokat, hanem azoknak is, akik a részesei voltak. Ezen az estén egységében és összefüggéseiben idéződik fel a három stáció, ugyanakkor az előadás maga is egyszeri performansznak számít.

Trifusz Péter pillanat-kiállításának megnyitója és finisszázsa a Feltépett múlt november 13-i premierjének szerves része és társprogramja. Érdemes időben érkezni! (Az első ötven néző szakmai jegyárral tekintheti meg az előadást.)

gergye1

Kritikai visszhang az első három stációról:

„Amit látunk - vagy inkább átélünk -, nem mozgásszínház (az is); nem szószínház (az is). (…) Rítus, amelyben az egyéni és a történelmi találkozik; amely feltépi a múltat - vagyis jelen idejűvé teszi az elhallgatott, meg nem értett, föl nem dolgozott eseményeket.” (Ölbei Lívia, Vasnépe – Passio reversible, Kőszeg)

„Gergye amellett, hogy mer és tud nevetni magán, egy kamikaze bátorságával teszi közszemlére és vállalja fel az összes olyan szerepet, ami miatt egy összezáró, elveiben, értékeiben konzervatív és hagyománykövető társadalom egy férfit - és általános olvasatban: bárkit, aki különböző, más, nem betagozódni akaró - kivethet magából.“ (Papp Tímea, Fidelio – Áldozat, Pannonhalma)

„A harc, amit a fekete bárány vállalt, az ellentmondásokkal teli küzdelem most hirtelen valóban része lesz a világunknak, ahogy részese a teremőr, a művész, az alkotás, a közember és mindenki egyaránt. Kultúrpolitikai csatározások, kulturális ridegségünk és érdektelenségünk, cinizmusunk és kicsit megtébolyodott reménykedéseink karöltve tárulkoznak elénk ebben az előadásban.“ (Nyulassy Attila, 7óra7 – Csendélet zajjal, Szépművészeti Múzeum)

 

GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULATA

TRILÓGIA MARATON

Első trilógia

FELTÉPETT MÚLT

viktimológia-előadás

2011. november 13. (vasárnap) 20h – MU Színház

Szereplők: Gergye Krisztián és az első trilógia három performanszának szereplői

Zenei szerkesztő: Philipp György

Jelmez: Béres Móni

Smink, maszk, kellék: Károlyi Balázs

Video, dokumentáció és vetítés: Nay Tilda

Dramaturg konzultáns: Miklós Melánia

Pszichológus konzultáns: Csigó Katalin

Produkciós menedzser: Trifonov Dóra

Rendező, koreográfus, látványtervező, író: Gergye Krisztián

További információ: www.gergye.org, www.facebook.com/gergyetarsula

süti beállítások módosítása