Halasi Imre: csak egy játékos vagyok

Halasi Imre a miskolci színház távozó igazgatója a Klubrádiónak beszélt az intézmény, a társulat helyzetéről és szóba került a bohém élet is. Szemléztük.

Halasi Imre megerősítette a hírt, miszerint februártól elindul egy Nonprofit Kft., ami átveszi a Miskolci Nemzeti Színház működtetését. A Kft ügyvezetője lesz májustól a színház igazgatója, bár Halasi szerződése 2012. december 31.-éig szól.

„Mi a terve a városvezetésnek, Önt akarták kívül látni a falakon?” – faggatta a Klubrádió riportere a jelenlegi igazgatót, aki azt felelte: „Nem gondolom, hogy az én személyem annyira fontos lenne, hogy emiatt egy egész intézményrendszert átalakítanának. Az viszont elképzelhető, hogy az átalakítás ötlete nem jön rosszul annak a tervnek a megvalósításához, amelybe én már nem férek bele” – fogalmazott Halasi, aki felidézte, hogy az átalakítás több kulturális intézményt érint a városban. Azonban a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum, a Miskolci Kulturális Központ, a Miskolc Városi Könyvtár és Információs Központ és a Miskolci Szimfonikus Zenekar irányítását a korábbi igazgatók viszik tovább a létrejövő gazdasági társaságoban.

halasi

Halasi Imre

A kérdésre, mi a ráció az átalakításban azt felelte: „Biztos van benne ráció, hiszen több színház is Kft-ként működik az országban, például a Madách Budapesten. Az én aggodalmam az, hogy a pénzspórolás a változtatás igazi oka” – mondta az igazgató.

„Spórolni másként is lehetne, hiszen elvontak 57 milliót, aztán 88 milliót zároltak a színház költségvetéséből” – vetette fel a rádió riportere.. „Így is lehet, hiszen ezt éljük most. Márciusban derült ki, hogy 57 millióval kevesebből kell gazdálkodnunk. Ekkor még tudtunk tervet készíteni az átalakulásra, de a szezon megnyitása előtt szeptember 11.-én ért a nagy csapás bennünket -tulajdonképpen nyugodtan nevezhetem sallernek is- a várostól, 88,6 milliót zároltak. Mivel ezt negatívumként kellett elkönyvelnünk, a város ezt elvárta tőlünk, természetesen látványosan megromlottak az eddig jó gazdasági mutatóink. Ekkor a polgármester úr behívatott magához és arról tájékoztatott, hogy a rossz pénzügyi mutatókat tekintve másnap úgy fog dönteni a közgyűlés, hogy önkormányzati biztos érkezzen a színházba ” – számolt be Halasi Imre.

„A biztos két hete dolgozik nálunk. Hetente egyszer jön. Már nem írhatok alá semmit, terveket nem készítek. A Bohém életet rendezem” – árulta el Halasi, mire a riporter megjegyezte: „Ez a baj, hogy ilyen bohéméletűek ezek a miskolciak, a körmükre kell nézni”. „Nem csak a miskolciak, hanem a színháziak ilyen bohémek és reméljük azok is maradnak” – reagált az igazgató, aki hozzátette, a most zajló játszmában ő csak az egyik játékos, aki örömmel tett eleget a feladatának.

„Nem hiszem, hogy másképp történnének a dolgok, mint bárhol az országban. Érdekes, hogy én egy köszönetet is kaptam a polgármestertől. Amikor megtörtént a zárolás, néhány óra alatt átalakítottuk a műsortervünket, átszerveztük az egész életünket, fölborítottunk mindent, amit lehet és akkor a polgármester úr, a Magyar Színházi Társaság levelére, egy internetes fórumon megköszönte nekem ezt a kvázi szakszerűséget, hogy biztosítom minden baj ellenére a működést. Lehet, hogy ezt nem kellett volna" - fejtette ki Halasi, aki arról is beszélt, hogy az ország legnagyobb és 5. leglátogatottabb színháza a miskolci, az Operaház, az Operettszínház, a Madách és a Vígszínház előzi meg,  idestova 6. éve tartják pozíciójukat, több, mint 120 ezer nézőjük akadt az elmúlt egy évben. "Azt gyanítom ez most nem így lesz. Gyanítom, az átalakítás azt is jelenti, hogy lényegesen kevesebb bemutatóra kerül sor, kevesebb előadásra. (...) Valahol muszáj spórolni, de még mindig abban bízunk, hogy a zárolást feloldják. Máskülönben nem tudunk tovább működni" - tette hozzá az igazgató, aki nem indul újra a posztjáért, érzi a bizalmatlanságot.

"Ezt már régebben eldöntöttem, tehát ha nem alakították volna át a színházat és befejezhettem volna a periódusomat, akkor is úgy döntöttem volna, hogy elég volt. Itt Miskolcon kétszer öt évet töltöttem volna, ezzel tisztességgel szívesen befejeztem volna. Nekem 8 évig nagy szerencsém volt, a házban rengeteg partnerre találtam, de egy színházat a város vezetése ellenében nem lehet igazgatni. Azért, hogy dafke itt maradjak, nem szeretném feláldozni a társulatot" - jelentette ki az igazgató, aki elárulta, helyére vannak jelöltek és önjelöltek is.

A rádióban azt is elmesélte, hogy a közönség érzékeli a színház helyzetét, és volt olyan nyugdíjas, aki teljesáru jegyet vásárolt. Ezt a hírt a társulat is megtapsolta. "Bár a társulatban feszült a hangulat, és mindenkiben van kétely és aggodalom, de próbálunk a munkára koncentrálni" - zárta szavait Halasi Imre.

Forrás: Klubrádió

süti beállítások módosítása