Háry János - daljátékot mutat be a Kolibri

2011. november 19-én 15 órakor mutatja be Kodály Zoltán Háry János című daljátékát a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A Kolibri klasszikusok sorozatának legújabb produkciója nemcsak a népdalok, nóták közös éneklésében, de a történet cselekményének alakításában is számít a gyerekközönség aktív részvételére. A darabot csupán tíz alkalommal játssza majd a Jókai téri színház.

Háry Jánosról:

A bátor, az erős, az igazságos, a leleményes, a hazafias. A költő, Garay János mesealakjáról minden gyermek hallott már. És melyikük ne álmodozna arról, hogy maga is hasonló hőstetteket hajtson végre! Hogy a határ arrébb húzásával mentse ki a császárnét a cári birodalomból. Vagy huszárcsákóban, karddal masírozva futamítsa meg a nagy Napóleon seregét. Kodály Zoltán daljátékának kolibris előadásában a gyerekek nem csupán belecsöppennek a mesébe, segítségük nélkül Háry nem tudná véghezvinni legendás tetteit.

A dalműről:

Kodály Zoltán első operáját, az 1926-ban bemutatott Háry Jánost korszakalkotó műként tartják számon - az eredetileg öt kalandból álló darab jelentősége, hogy általa a magyar népdal bekerült a színházakba. A dalmű librettóját, Garay János elbeszélő költeményének történetét megannyi karakterrel kiegészítve, Paulinyi Béla és Harsányi Zsolt írta. Kodály így fogalmazott Háry és a többi szereplő figurájáról: „...ő maga az életre kelt magyar meseteremtő fantázia. Nem hazudik: mesét teremt; költő. Amit elmond, sohasem történt meg, de ő átélte, tehát igazabb a valóságnál. Zenében is ilyesvalami kellett a darabhoz, nem tudom, mennyire sikerült. De azt tudom, hogy jók a szereplők dalai. Gyöngyszemek, csak a foglalatuk enyém. Igyekeztem, hogy méltó legyek hozzájuk." 1927-ben a zeneszerző a daljáték legjellegzetesebb dallamaiból hat tételes zenekari szvitet állított össze, mely a bemutatás után azonnal világhírűvé tette.

HaryJanosfoto-SzlovakJudit

Fotó: Szlovák Judit

Rendező az előadásról:

„Csellista múltamhoz, zenész identitásomhoz tartozik a hitvallás, hogy az ember egész életét meghatározza, ha már gyerekként találkozik igazi értékekkel" – mondja Novák János, az előadás rendezője. " A Kolibri igazgatójaként ezért fontosnak tartom, hogy klasszikus zeneművek színpadi adaptációi is szerepeljenek repertoárunkban. Hogy csak a közelmúltat említsem, ennek szellemében tűztük műsorra a Mozart, Sztravinszkij, Haydn és Mendelssohn zenéjére készült előadásokat.”

Háry János

Szereplők:

Háry János: Szegedi Csaba
Örzse: Megyesi Schwartz Lúcia
Marci bácsi: Gábor Géza

Bábosok:
Török Ágnes és Szívós Károly

Felvételről közreműködik:
Duna Szimfonikus Zenekar
Mazalin Wanda - zongora, Szabó Dániel - cimbalom

Harsányi Zsolt és Paulinyi Béla szövegkönyvét bábszínpadra alkalmazta: Fábri Péter

Látvány- és bábtervező: Orosz Klaudia
Zongorakíséret: Oberfrank Péter
Rendezte: Novák János

 

forrás: Kolibri Színház

süti beállítások módosítása