Két jubileum, két bemutató Nagyváradon

A Szigligeti Színház két bemutatóra is készül: november 19-én, Erzsébet napon Halasi Erzsébet színművésznő pályafutásának 50. évfordulója alkalmából a Jutalomjáték című előadás premierjére kerül sor, a következő hétvégén, november 25-én pedig a Nagyvárad Táncegyüttes mutatja be a Bartók Amerikából című produkcióját, amely egyébként az új évad egyik bérletes előadása.

Az előadásokat beharangozó sajtótájékoztatón először a Jutalomjátékról esett szó. A jubileumi előadás rendezője, Meleg Vilmos elmondta, a műsor összeállításánál alapelvként fogalmazódott meg, hogy magáról a színésznőről, a színházi életről, a színházról szóljon a produkció, és mindenekelőtt természetesen az ünnepeltről, Halasi Erzsébetről. A színművésznőt a többi között arról kérdezték a sajtó képviselői, hogy pályája során mi volt a legnagyobb siker, illetve bukás. A művésznő kifejtette: nem tart egy-egy előadást, szerepet sikernek vagy bukásnak, ő azokat az előadásokat élte meg sikerként, amelyekben az egyéniségének megfelelő szerepet kellett eljátszania, s természetesen ha kevésbé tudott azonosulni egy-egy karakterrel, az számára nem volt egy sikeres előadás. A Jutalomjáték anyagát Nemlaha György állította össze Heltai Jenő és Molnár Ferenc jeleneteiből és többek között Szilágyi György, Szirmai Albert, Weiner István, Zerkovitz Béla dalaiból.

sajtotaj_jutalom_004

 

November 25-én, pénteken a Szigligeti Színház néptáncegyüttese mutatja be a Bartók Amerikából című előadását, amelynek László Csaba a rendező-koreográfusa. Ez is egy jubileumi előadás, hiszen Bartók Béla születésének 130. évfordulójára készült. Az alkotók – Miklós János együttesvezető és László Csaba – hangsúlyozták, arra törekednek, hogy teljes értékű előadásokat állítsanak színpadra a Nagyvárad Táncegyüttessel, ezért is kérték fel alkotótársnak Dimény Levente színművészt, hiszen fontos, hogy a szereplők ne csak táncosként lépjenek színpadra, de a rájuk osztott drámai szereppel is azonosulni tudjanak. Az előadás Bartók életművével kapcsolatos – az alkotók szerint eléggé hiányos –   ismereteket kívánja bővíteni, hozzájárulva a zeneszerző örökségének köztudatba emeléséhez. Bartók erdélyi gyűjtéseit használják az előadásban, kiegészítve azokat az autentikus néptánc és népzene kifejező elemeivel. A bemutatóra tehát november 25-én 19 órától kerül sor, az előadásra a Szigligeti-bérletek érvényesek.

bartok_689_x_1575

forrás: Szigligeti Színház, Nagyvárad

süti beállítások módosítása