Új Színház-ügy: Megszólal a volt főügyelő

Negyvenegy évet dolgozott az Új Színház ügyelőjeként Kollár Lajos, aki a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciók vezetőjeként, szervezőjeként is ismert. Úgy látja, a civil, szakmai és politikai tiltakozásokat kiváltó Új Színház- sztoriban minden szereplő hibázott. Erről a Magyar Nemzetnek beszélt.

kollarlajos

 

Kollár Lajos, a teátrum volt főügyelője, vállaltan jobboldali érzelmű ember, a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: a civil, szakmai és politikai tiltakozásokat kiváltó Új Színház-sztoriban minden szereplő hibázott. “Megértem a színészeket, akik most tiltakoznak Dörner kinevezése miatt, eddigi munkájuk elismerését, jelenlegi egzisztenciájukat féltik. Ám a történet sokkal árnyaltabb annál, mint amit a nyilvánosság ismer. Márta István jelenlegi igazgatónak figyelembe kellett volna vennie azokat a társulati kéréseket, amelyek az elmúlt két évben felmerültek, és amelyekről most senki sem beszél. A társulat többsége nem akart együtt dolgozni Szikora János művészeti vezetővel, több dolgozó munkájának minősége, a társulati fegyelem is romlott. Utóbbi miatt is jeleztem, hogy nem kívánok tovább dolgozni a színházban. Márta Istvánt, akivel nem csak az utóbbi tizenhárom évben dolgoztam együtt, nagyon szeretem, becsülöm a munkáját, a színházi tevékenységét. Nem távoztam keserűséggel. Ám Márta hibázott abban, hogy pályázatában ismét Szikorát jelölte meg a teátrum jövőbeni művészeti vezetőjének, ráadásul múlt év decemberében, amikor a főpolgármester, Tarlós István felkérésére elvállalta a Budapesti Fesztiválközpont vezetését, társulati ülésen jelentette be a távozását. Márta István akkor néhány nap múlva visszalépett, mégsem vállalta el a fesztiválközpont igazgatását, ez sem válhatott előnyére a mostani pályázatnál, lévén a főváros a színház fenntartója” - vélte Kollár Lajos, aki szerint Eperjes Károlynak nincs akkora befolyása, hogy megfúrjon egy pályázatot.

 

Márta István tizenhárom évig vezette az Új Színházat. Sajnálom, hogy távozik, de ebben önmagában nincs semmi rendkívüli, csak a módja nem tetszik. Lehetett volna annyi szakmai tisztesség Dörnerben, hogy egy komoly direktori pályázatot nyújt be: olyan módon nem lehet biztosra menni, eljátszani a jobboldal tekintélyét, hitelét, mint ahogy tette. A legeslegjobb pályázatok megírása után is vannak támadó hangok, s bár a színház fenntartója a szakmai bizottság véleményétől függetlenül azt nevez ki egy teátrum élére, akit jónak lát, most a főváros egy kiáltványra, szakmai szempontból a nullára adta a voksát, ezzel pedig értéket devalvált. És ez itt a fő kérdés: ha Dörnert egy feladattal meg akarja bízni Tarlós, akkor annak Dörner akarjon is megfelelni” - hangsúlyozta Kollár Lajos.

 

A teljes beszélgetés a Magyar Nemzet nyomtatott változatában olvasható.

 

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

MEGSZÓLAL KOVÁTS ADÉL


süti beállítások módosítása