"Csúf lenne megszökni" - Cserhalmi György nyilatkozott

A Kossuth-díjas színművész 1998-ban, Székely Gábor menesztése idején távozott az Új Színházból. Mégis az elsők között tiltakozott Tarlós István döntése ellen, amikor a főpolgármester a Székelyt annak idején váltó Márta István helyére a szélsőjobbos Dörner-Csurka párost nevezte ki. Jelenleg vendégként próbálja a teátrumban a Don Carlos Posa márkiját. Helyzetéről, az Új Szíház-ügyről beszélt Cserhalmi György a 168 órának.

Cserhalmi Györgyöt elsőként Székely Gábor leváltásáról kérdezték: “A politika korábban is osztott pofonokat a színháznak, de az volt a legnagyobb: Székely Gábor tizenegy-null arányban nyerte meg a szakmai zsűri szavazást, ám az akkori, balliberális városvezetés azt kérte, adjunk egy szavazatot a másik direktorjelöltnek. Megkapta, bár én jegyzőkönyvben rögzíttettem: nem támogatom a dolgot, mert a végén még megvalósulna az a matematikai képtelenség, hogy az egy majd mindent visz. Úgy is lett. És a színháziak nem tiltakoztak, mert hallgatásukért utóbb újabb forrásokhoz jutottak. Akkor vált nyilvánvalóvá: a szakmánk lobbiereje a döglött molylepke szárnycsapásaival vetekszik. Most, amikor egy pályázatnak nem nevezhető iromány kapcsán nyilas eszmék híveit nevezték az Új Színház élére, akkor sem mi, hanem civilek kezdeményezték a tiltakozást” – fogalmazott Cserhalmi, aki szerint azért erőtlen a szakma, amiért általában az értelmiség: nem független.

 

cserhalmigyorgy

 

Sztankay Ádám újságíró felidézte Karinthy Márton nyilatkozatát, miszerint “Csurkáék és az ellenük tiltakozók is a Kádár-kor gyermekei. Csurka már a hetvenes években nyíltan antiszemita volt, amit az akkori politikai vezetés és a szakma is hallgatólagosan tudomásul vett” és “az Új Színház körüli események is azt mutatják, ma is tegnapi mechanizmusok működtetik a rendszert”. “Álljon meg a menet! Bárki állítja, kikérem magamnak, hogy "gyermeke" lettem volna egy - már talán ki lehet mondani – tömeggyilkosnak” – reagált Cserhalmi, aki szerint sokan voltak, akik az egyéb diktatúrák mellett a Kádár-rendszert sem szerették. “Az erős politikai vita következtében létrejött Katona József Színház sem volt a kor kedvelt gyermeke: sokan bíztak benne, hogy hamar elenyészik. Nem így történt. Ahogy a Babarczi László vezette Kaposvári, a Székely Gábor igazgatta szolnoki és a Ruszt József nevével fémjelzett kecskeméti színházat sem sikerült megfojtani. Ám a szakma nem sok erőt mutatott a rendszerváltás után. Akadtak olyan vezetői is, akiket könnyen meg lehetett kísérteni újabb "forrásokkal" – fejtette ki Cserhalmi Görgy.


A kérdésre, nem találja-e magát furcsa helyzetben most, hogy a Don Carlos Posa márkiját próbálja az Új Színházban, azt válaszolta a színész: “Nagyon fura. Nem is jöttem volna, ha nem Bagó Bertalan hív, akitől akkor is kaptam feladatot, amikor a balliberálisok - témánktól messzire vezető okokból - "kiűztek" a fővárosból. Ráadásul Berci a Coriolanust akarta megrendezni a teátrumban, én pedig pontosan emlékszem, milyennek gondolta Menninus Agrippa szerepét Major Tamás még a Katona József Színházban, abban az előadásban, amelyben végül betegsége miatt nem vehetett részt. A "öreget" akartam visszahozni a magam szerényebb eszközeivel. Az Új Színház tervei azonban Huszár Zsolt tragédiája miatt változtak, én viszont nem gondoltam, hogy más szerepre is igent mondok. De közben híre jött, miféle disznóságra készülnek az intézmény körül, és világossá vált: csúf lenne éppen most megszökni. Ám a botrány kapcsán nem Márta István mellett álltam ki: Tarlós István döntése ellen tiltakoztam, mert szétszedne egy jó úton haladó társulatot. Azt pedig végképp nem értem: miért éppen most kellett az első Orbán-kormány idején még leblokkolt szélsőségeseket helyzetbe hozni. Volt latinszakosként máig jelmondatom osztálytermünk kiírása: "Nil admirari" - semmin se csodálkozz! A tiltakozások fényében mégis meglepne, ha az Új Színházat nem hagynák végül békén, ma már úgy gondolom, hogy Márta Istvánnal együtt” – mondta Cserhalmi György.


A teljes interjú a 168 óra nyomtatott változatában olvasható. 

 Forrás: 168 óra

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

MEGSZÓLAL KOVÁTS ADÉL


süti beállítások módosítása