Szobrot kapott a cseh Nemzeti Színházban Václav Havel

Václav Havel-mellszobrot avattak a prágai Nemzeti Színházban csütörtökön este.

A bronzból készült műalkotást, amely Kai Taichert német szobrász munkája, a cseh drámaíró és politikus 75. születésnapja alkalmával ajándékozta a színháznak egy németországi mecénás házaspár, Dadja Altenburg Kohl és Daniel Pejsa.

"Nagyra értékeljük azt az ajándékot" - jelentette ki Ondrej Cerny, a színház igazgatója. "Václav Havel személyisége polgári, politikai és művészi szempontból is meghatározó fontosságú a cseh állam számára. Tomás Garrique Masaryk közelében a helye" - vélekedett Cerny. 
Havel mellszobrát a színház első emeletének halljában Bohuslav Martinů, a világhírű cseh zeneszerző, valamint Rudolf Hrusínsky cseh színészlegenda mellszobrai mellett helyezték el. 

vaclav-havel "A volt államfőt tájékoztatták az ajándékról. Nagyon meghatotta, és nagy megtiszteltetésnek érzi a dolgot" - közölte Sabina Tanceva, Havel személyes titkára. Az exállamfő tavasz óta gyengélkedik, és orvosai tanácsára az Óriáshegységben (Krkonose) lévő üdülőjében tartózkodik. Nem vett részt a bársonyos forradalom központi évfordulós ünnepségein sem, holott az 1989 őszi csehszlovákiai események meghatározó személyisége volt. 
Dadja Altenburg Kohl, a Németországban élő, cseh származású orvos és egy családi gyógyszergyártó cég vezetője 1995-ben létrehozta a DrAk Alapítványt, amelynek legfőbb célja a cseh kultúra támogatása. A DrAk Alapítvány eddig a cseh Nemzeti Színháztöbb előadásához nyújtott anyagi támogatást. 
2008-ban egy százéves, Reményi Mihály (1867-1939) híres magyar hangszerkészítő műhelyéből származó hegedűt ajándékozott az elsőszámú cseh színháznak. A hegedű 1909-ben készült Reményi Mihály műhelyében, aki sikeres folytatója volt a világhírű cremonai hegedűkészítők, Stradivari és Guarneri hagyományainak. Az értékes hegedűt elsősorban Lucie Svehlová, prágai Nemzeti Színház kitűnő hegedűművésze használja.

süti beállítások módosítása