Minszkbe megy a Fodrásznő

A minszki Panoráma Színházi Fesztiválon vendégszerepel a Fodrásznő. A kétévente megrendezett legrangosabb fehérorosz színházi seregszemlén november 22-én látható a debreceni a Csokonai Színház előadása.

A Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Kristán Attila és Tóth László által játszott darab a Csokonai Színház egyik legnépszerűbb, immár 2009 óta repertoáron lévő produkciója. A Panoráma Fesztiválon litván, lett, észt, lengyel, fehérorosz és orosz társulatok mellett az utóbbi években olyan világnagyságok is megfordultak már, mint Peter Brook.

fodraszn1

Az idei szenzáció a litván Meno Fortas színház Dosztojevszkij Félkegyelmű című regényének ötórás színpadi adaptációja, amelynek rendezője a világhírű Eimuntas Nekrošius. Nagy várakozás előzi meg a szentpétervári Baltic House Sirályának előadását, amelyben ismert litván színészek szerepelnek (Vladas Bagdonas, Juozas Budraitis, Regimantas Adamaitis, a rendező Jonas Vaitkus).

A Fodrásznő a Csokonai Színház legtöbbet utazó produkciója. Vendégszerepelt az oroszországi Jaroszlavlban a Volkov Fesztiválon, a 2010-es Pécsi Országos Színházi Találkozón (ahol a legjobb előadása díja mellett Szűcs Nelli a legjobb női alakításért járó elismerésben részesült).

A Fodrásznő a 2010-es POSZT-on

A Fodrásznő bejárta az egész országot: látható volt többek között a Szentendrei Művészetmalomban, a veszprémi Pannon Várszínházban, a Gyulai Várszínházban, Sóstón, a Szegedi Nemzeti Színházban, Kapolcson, a tatabányai Jászai Mari Színházban...

A Fodrásznő rendezője Viktor Rizsakov, aki moszkvai Művész Színház (MHAT) mellett működő Nyemirovics-Dancsenko iskolastúdió rendező-oktatója, a rangos moszkvai Mejerhold Központ nemrég kinevezett igazgatója. Rizsakov visszatérő vendég a Csokonai Színházban: 2008-ban Osztrovszkij darabja nyomán készült a Vihar.Opus.Posth című előadás, a 2009-es Fodrásznő után Verdi Adiája következett. Rizsakov jelenleg egy kortárs orosz szerző, Ivan Viripajev Illúziók című darabját próbálja Debrecenben.

forrás: Csokonai Színház, Debrecen

süti beállítások módosítása