Szóról szóra - Felolvasószínház a Nemzetiben

A romák elleni gyűlöletet egy Magyarországon még egészen új, ismeretlen színházi műfajban állítják március 10-től színpadra. A Szóról-szóra című előadás szövege a gyilkosságok szemtanúinak szó szerinti beszámolóiból készült, amelyhez hatvan órányi interjút használtak fel. Az előadás a Nemzeti Színházban látható 2011. december 2-án.

A Szóról szóra című felolvasószínház a magyarországi 2008-2009-es romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakcióit és felelősségét a mai hazai légkör kialakításában.

Két állítás igaz egyszerre: A gyilkosságokat egyértelműen elítéli a magyarországi fehér lakosság 90%-a, de ugyanennyi százaléka kisebb-nagyobb mértékben rasszista, ha a cigányokról van szó. Ezzel az utóbbi adattal próbálják meg szembesíteni az alkotók a közönséget. 

Az előadásban elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, melyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy e szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák. Interjúztak túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel, polgármesterekkel Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Tatárszentgyörgyön, Nyíradony-Tamásipusztán, Lakon, Sajóbábonyban, Debrecenben, de nagyban támaszkodnak a közszereplők publikus megnyilvánulásaira és a médiavisszhangra is, és megkérdezték az utca emberét.

 

Előadják:
Bánki Gergely
, Feuer Yvette
, Hárs Anna,
Orsós Róbert,
Ördög Tamás
, Schermann Márta
, Szamosi Zsófia
, Urbanovits Krisztina

Helyszín: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad, Budapest 1095, Bajor Gizi park 1.
Bemutató: 2011. december 2. 18.00

süti beállítások módosítása