Gardénia - A K.V. Társulat premierje

Új bemutatóra készül a KV Társulat. Gardénia című legújabb darabjuk 2011. november 26-án a Kortárs Drámafesztivál nyitóelőadásaként látható, elsőként Magyarországon. A négy gyönyörű nőről szóló történetet egy ötödik rendezi színpadra, Pelsőczy Réka személyében.

Gardénia

Négy gyönyörű nő. Négy generáció. Anyák és lányaik. A harmincas évektől napjainkig.

Szubjektív történelem. Egy család története. A mi történetünk.

Gard_nia_plak_t1

Pelsőczy Réka,  rendező a darabról:

,,Az előadás személyes monológokból, "áriákból" és kettős, hármas, négyes jelenetekből, duettekből, tercettekből, kvartettekből áll. A személyes, de mégis visszatekintő, magukat és életüket elemző dokumentumszerű szövegekből hirtelen belezuhanunk a múlt egy-egy jelentős pillanatába. Így rajzolódik ki egy tipikus huszadik századi családtörténet. Nők története. Nekik állít emléket, róluk beszél kegyetlenül és mégis szeretettel, sok humorral a darab és az előadás.

A szerzői instrukció – miszerint négy, nagyjából egyidős színésznő játssza a szerepeket – és a darab szerkezeti felépítése miatt a kamaraoperát választottam az előadás formai keretének. A nézők tehát egy prózában elhangzó "operát" láthatnak, zongorakísérettel, ahol a szöveg zeneként működik, és ahol a "dallamok" nagyon ismerősek számunkra, mindannyian énekeltünk már részleteket belőle, anyánkkal vagy lányunkkal, a konyhában vagy a nagyszobában.

A négy színésznő négy világhírű operaénekesnő. Figuráik, az "általuk énekelt szerepek": anyáink – hősökké válnak, kiemelődnek, bekereteződnek, és nem öregszenek. Mert ahogy nagymamám mondta: egy nő haláláig nő marad."

Gard_nia_profil

Elżbieta Chowaniec: GARDÉNIA

(Fordította: Pászt Patrícia)

 

Nő I : Urbanovits Krisztina

Nő II : Száger Zsuzsanna

Nő III : Bartsch Kata

Nő IV : Spiegl Anna

Díszlet-jelmez: Nagy Fruzsina

Dramaturg: Markó Róbert

Zeneszerző : Kákonyi Árpád

Rendező: Pelsőczy Réka

Bemutató: 2011. november 26. 19:30 Thália Színház

Médiatámogatók: szinhaz.hu, Fidelio

Támogatók: FÜGE, Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Főváros Kulturális Bizottsága, TÁMOP, Színházi Dolgozók Szakszervezet, SÍN, FUGA

 

Bemutatkozik a K.V. Társulat

fut_kvA K.V. Társulat 2006-ban jött létre, alapítói és vezetői: Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina. Mindketten hosszú éveken át voltunk a kaposvári színház színésznői, éppen Kaposváron merült fel, hogy mindazokat az ötleteket, amelyek az ottani próbák, előadások nyomán érlelődtek meg bennünk, saját előadások keretében kellene megvalósítani.

Első bemutatónk a Fürdőszoba" c. előadás volt 2007 májusában, a MU Színházban. 2008-ban a „Fürdőszobát" meghívta a Thália Színház, ahol három éven át játszottuk az Új Stúdióban.

Szereplők: Stefanovics Angéla, Végh Zsolt, Felhőfi-Kiss László, Sipos Eszter, Kaszás

Ágnes, Valcz Péter/ Ollé Erik, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Kriszta

Író-rendező: Száger Zsuzsanna - Urbanovits Krisztina

Lakásavató házibuliban vagyunk, a cselekmény egy éjszakát ölel fel, egyetlen helyszín a fürdőszoba. Csak azt látjuk ami itt történik. A házibuli színes, zajos világával szemben a fürdőszoba önálló életet élő, külön sziget amely egyszerre intim és nyilvános, egyszerre jelent biztonságos búvóhelyet és átjáróházat, ahol bármikor, bárki felbukkanhat. Nyolc ember közös estéje ez, amely bár ezt egyikük sem sejti, fordulópont lesz mindannyiuk életében;

Csupa rendezetlen, kusza élet, az egyes figurák válla mögül Ibsen kacsint ránk.

„...A Fürdőszoba...figurái többnyire nagyszerűek, jellemeik és élettörténeteik finoman és lassan bontakoznak ki...A színészek...abszolút hihetően játsszák saját generációjuk eredeti, de mégis életszerű karaktereit..."

Kovács Bálint: Fürdőszoba ( Magyar Narancs 2008.01.17 )

„...A jeles szerzők pompázatos darabot rittyentettek a mellékhelységként is funkcionáló közhasznú térbe...Komikus keresztmetszetrét kaptuk névleg értelmiségi köreinknek, fél és egész kapcsolatok kusza gubancát...rólunk volt szó, de módot nyújtva a többrétegű általánosításra. Első opusz, első színpadra állítás, egy formálódó együttes bemutatkozása: vérbeli színházi produkcióval..." Fehér Elefánt: Fürdőszoba ( Toptipp Kulturális Ajánló Portál)

 

A K. V. Társulat második bemutatója a Fellebbezés c. ifjúsági előadás volt.

Bemutató: 2009 május 30. MU Színház.

Az előadást színházi nevelési programunk keretében rendszeresen játsszuk budapesti és vidéki középiskolákban.

Szövegíró: Juhász Kristóf

Szereplők: Bajomi Nagy György, Bartsch Kata, Felhőfi-Kiss László, Juhász Kristóf,

Kaszás Ágnes/Guary Alexandra, Tamási Zoltán, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina, Varga Balázs/Egger Géza.

Zene: Keresztes Gábor

Rendező: Száger Zsuzsanna – Urbanovits Krisztina

Az előadás témája lázadó kamaszok és szüleik viszonyának bemutatása. Egy kétes kimenetelű házibuli miatt néhány gyerek megszökik otthonról, a szülők – egyedülállók és családosok - pedig a keresésükre indulnak. A cselekmény két szálon fut; egyrészt megmutatjuk, mi történik a szökésben lévő kamaszokkal, hogyan élik meg a történteket, milyen változásokon mennek keresztül, másrészt végigkövethetjük, ahogyan szüleik egyre elkeseredettebben nyomoznak és kutatnak utánuk, miközben kétségbeesetten próbálják megérteni a helyzetet és önmagukat.

Előadásunkban folyamatos nézőpont változtatásokkal – a gyerek a szülők szemszögéből, szülők a gyerek szemszögéből - próbáltuk felfejteni a figurák igazságát és a szituációkban rejlő humort és abszurditást.

                

„ Az előadás tiszta és világos, követhető és szórakoztató, mégsem egyszerűen vígjáték. A vicces helyzetekből megélt sorsok rajzolódnak ki, s a kacagtató párbeszédek egy-egy fordulatánál felkapja az ember a fejét, mert egy hangulat, egy érzés, vagy vélemény pontosan telibe talál... az előadásban éppen az az érdekes, hogy nem szenzációra, hanem a valós helyzetek bemutatására törekszik... Semmi sallang, semmi cicoma, semmiféle színházi effekt, csak a minimalista látvány, a snittszerűen váltakozó jelenetek kizárólag fénybe állítva nyerik el színpadi formájukat.... Kidolgozott helyzetek követik egymást, az alakítások egyszerű és közvetlen hangot ütnek meg, erős az összjáték."

Sz. Deme László: Ismerős arcok, ismerős hangok (SZÍNHÁZ online)

„A kamaszkor nagyon nehéz időszak. Nem túl optimista a K.V. Társulat Fellebbezésének világképe, de akárhogy is nézzük, igazságát nehéz nem észrevenni... Az előadás félig-meddig dokumentumdráma... a helyzetek telis-tele vannak (nagyon jó) humorral, s a szép ívű szöveg, amely a gyerekek eltűnése felett érzett tanácstalan kétségbeeséstől a hazatértükkel felbukkanó kétségbeesett helyzetfelismerésig tart (tudniillik hogy a gondok maguktól nemhogy nem oldódnak meg, de még továbbiakat is generálnak), tökéletesen élő, jól mondható - a színészek pedig kivétel nélkül jól is mondják."

Kovács Bálint: Egy szegény kis szülő panaszai (Kultúra.hu)

 

A K. V. Társulat harmadik bemutatója: Szilánkok , avagy a panyírrögök c. előadás. Bemutató: 2010 március 26. MU Színház

Szereplők: Domokos László, Kövesdi László, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

Látvány: Kalmár Bence

Zene: Simon Attila

Rendező: Baksa Imre

Szilnkok_llatkert2

Színdarabunk, 3 kortárs író – 2 fiatal magyar szerző és egy svájci írónő; Bánki Gergely,Juhász Kristóf és Alice Müller - együttműködéséből született. Egy kísérlet; hogyan fogalmazza meg 3 különböző látásmódú kortárs szerző ugyanazt a témát. Színdarabunkban olyan helyzeteket dolgoztunk fel, amelyek itt és most Magyarországon játszódnak. A „Szilánkok..." egy olyan aktuális előadás, amely reflektál a mára, amelynek egyes jelenetei tükrözik azokat a társadalmi és közállapotokat, amelyek a mai Magyarországot jellemzik.

 

A K. V. Társulat negyedik újbemutatója: A Kitin Klán c. interaktív meseelőadás. Helyszín: FUGA Építészeti Központ.

Bemutató: 2010. Október 24.

Szereplők: Elek Ányos, Juhász Kristóf, Gombai-Nagy András, Hegedűs Barbara, Simon Attila, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

Zeneszerző: Zságer Varga Ákos

Dramaturg: Markó Róbert

Látvány: Kovács Nóra, Horváth Lilla

Író-rendező: Juhász Kristóf

DSC01556

A mese üzenete mai: a darab játékos formában próbálja felhívni a gyerekek figyelmét a környezettudatos magatartás fontosságára; a természetes környezet óvásának és védelmének gondolatára. A színhely; egy óriási lakótelepi játszótér – a „Kert"; a szereplők rovarok és növények. „A Kitin Klán" humoros, groteszk helyzeteken keresztül beszél a környezetszennyezés veszélyeiről; célunk hogy az előadás ösztönözzön a kezdő lépésekre, melyeket mindannyian megtehetünk élhető jövőnk érdekében.

„A K.V. Társulat elkészítette első gyerekelőadását. Megérte ennyi ideig várni, mert roppant eredeti és szellemes darab született. A Kitin Klán a Kertbe megy komplex környezetvédelmi program kicsiknek, tudatos vásárlóvá átnevelő program nagyoknak...De nem csak a környezettudatos elkötelezettsége miatt érdemes dicsérni ezt az előadást, hiszen a különc karaktereket életre keltő színészek miatt működik az egész produkció olyan flottul, hogy kedvünk lenne odaterelni a FUGÁ-ba az összes ismerős kisgyereket."

Tóth Veronika Ágnes: Legyünk mind bogarasak – www.revizironline.hu

 

Kortárs felolvasó színházi program

A K.V. Társulat 2008-ban kortárs felolvasó színházi programsorozatot indított el.

Társulatunk célja, hogy az általunk írt színdarabok bemutatása mellett olyan kortárs szerzőkkel ismertesse meg a nézőket, akiknek műveit ritkán vagy alig láthatjuk a magyar színpadokon. A program keretében évadonként rendszeresen mutatunk be kortárs darabokat, meghívott színészekkel és rendezőkkel. Elsőként Caryl Churchill Kék szív ( A szív csücske, Kék bögre ) c. művét olvastuk fel a MU Színházban 2008 november 24-én.

Caryl Churchill: Kék szív -A szív csücske, Kék bögre

Rendező: Gigor Attila

Szereplők: Kovács Lehel, Mészáros Béla, Rezes Judit, Száger Zsuzsa, Urbanovits Kriszti, Gigor Attila

caryl-churchill97

Kortárs felolvasó színházi sorozatunk második előadása, ismét egy Caryl Churchill mű, ezúttal Göttinger Pál rendezésében, melyet 2009 szeptember 30-án mutattunk be a MU Színházban. A produkciót meghívta a Kortárs Drámafesztivál.

Caryl Churchill: Hetedik mennyország

Rendező: Göttinger Pál

Szereplők: Bodor Böbe, Földi Ádám, Ollé Erik, Pavletits Béla, Száger Zsuzsa, Szoták Andrea, Terhes Sándor, Urbanovits Kriszti.

2010 November 27 -én és 28-án 2 felolvasó színházi előadást tartottunk a Kortárs Drámafesztivál felkérésére és velük együttműködésben.

November 27-én George Brant: Elefánttemető c. színművét mutatttuk be.

Szereplők: Bartsch Kata, Dióssy Gábor, Fodor Tamás, Pelsőczy Réka, Száger Zsuzsanna, Szoták Andrea

Rendező: Tengely Gábor

November 28-án Elzbieta Chowaniec Gardénia c. művét mutattuk be.

Szereplők: Bartsch Kata, Kiss Diána Magdolna, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Kriszta

Rendező: Pelsőczy Réka

 

Performansz sorozat

Performansz sorozatunk lehetőséget ad a társulatnak a szabadabb kísérletezésre, célja, minél gyakrabban, minél több helyszínről helyzetjelentést adni mindarról, ami körülöttünk zajlik ma Magyarországon .

A sorozat első bemutatója a Gombagyökér Háztartási Bábszínház volt, 2009-ben, amelyet azóta is folyamatosan játszunk. Szereplők: Aleksis Meaney, Juhász Kristóf, Hegedűs Barbara, Kaszás Ágnes, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina.

2001-ben indítottuk Ünnepeink c. sorozatunkat, amelynek első bemutatója az Orfeusz c. előadásvolt a Tűzraktérben.

Szereplők: Dióssy Gábor, Stefanovics Angéla, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina, Végh Zsolt.

2011-ben hoztuk létre az „Ünnepeink" második darabját, az Ünnepeink – EÜ című előadásunkat a

Sirályban, amelyet azóta is műsoron tartunk. Az előadást meghívta a 2011-es Bánki Tó Fesztivál.

Szereplők: Bartsch Kata, Juhász Kristóf, Dióssy Gábor, Lajkó Bence,Markó Róbert,

Stefanovics Angéla, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina, Vörös Ágota.

Szintén 2011-ben mutattuk be a Sit down comedy, stand up tragedy c. előadásunkat, amelyet Juhász Kristóf játszik.

 

Színházi nevelési program - ifjúsági program, gyerekprogram

A K. V. Társulat tevékenységének 2008 óta meghatározó része az ifjúsági program. A fiatalokhoz nemcsak előadásainkon – Fürdőszoba, Fellebbezés - keresztül szólunk; egyrészt rendszeresen tartott közönségtalálkozókon beszélgetünk velük azokról az őket érintő problémákról, amiket színműveink felvetnek, másrészt az alkotói folyamat több munka fázisába is bevontuk és bevonjuk őket. ( 2010 óta ifjúsági programunk kibővült Kitin Klán c. mesedarabunkra épülő gyerekprogramunkkal. )

2009 májusában mutattuk be Fellebbezés c. ifjúsági előadásunk próbafolyamata alatt dolgoztuk ki ifjúsági programunkat, amely több lépcsős rendszerben vonja be a diákokat a színházcsinálás alkotói folyamatába.

Az első lépcső: előakészítő drámaórák tartása középiskolákban, drámapedagógus felügyeletével. A drámaórákra kiválasztunk egy-egy motívumot előadásunkból (szülők és lázadó kamaszgyerekeik viszonya, az elszakadás, a másság kezelése, szexualitás tinédzser korban, csonka család) amely az óra tematikus vázát alkotja. Erről először beszélgetünk a diákokkal, majd szituációs játékokkal – amelyeket ők játszanak színészi irányítással, vagy a színészek közreműködésével – próbáljuk az egyes helyzeteket, viszonyokat megfejteni és megérteni. A második lépcső: az előadás megtekintése. A harmadik lépcső: feldolgozó drámaóra az előadás tanulságaira építve.

Színházi nevelési programunkat fővárosi és vidéki óvodákban, általános és középiskolákban valósítjuk meg.

 


süti beállítások módosítása