Vevők és albérlők szolgasága – Felolvasószínház a Nemzetiben

A Budapesti Francia Intézet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Nemzeti Színház és a Katona József Színház közös szervezésében, a Kortárs Drámafesztivál ajánlott programjaként kerül sor november 26-án a Vevők és albérlők szolgasága című könyvbemutatóval egybekötött felolvasóestre. Másnap a Katona József Színházban Ascher Tamás közreműködésével rendeznek beszélgetést Flaubert: Bouvard és Pécuchet című regénye, és két drámaadaptációja kapcsán.

MIT OLVASNAK FEL 26.-án?

Marie Dilasser: Le Sous-locataire (Az albérlő)

Marie Dilasser 1980-ban Brestben született. Az ENSATT (École Normale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre) drámaíró-szakán végzett 2006-ban. Generációjában az egyik legeredetibb tehetségnek tartott drámaírónő darabjait humor és költőiség jellemzi.

Az alaphelyzet elnyűhetetlen, kell hozzá férj, feleség, szerető és egy szekrény. Ebben a műben a házaspár felszed egy hajléktalant, aki mindkettőjük szeretője lesz. Kezdetben nagyszerűen működik a hármas, de lassanként a házaspár kapcsolata teljes egészében a hatalmas vendégszobában lévő szekrény magányába menekülő férfi vállán nyugszik. Nem csoda, ha menekülni szeretne...

Jean-Marie Piemme: Liquidation totale (Végkiárusítás)

Jean-Marie Piemme 1944-ben Seraingben született. Liège-ben irodalmat tanult, majd Párizsban a Sorbonne-on folytatott színházi tanulmányokat Bernard Dort tanítványaként. 1984-ben kezdett dolgozni a belga nemzeti operában, a Théâtre de la Monnaie-ban. Jelenleg az INSASban  (Institut Supérieur des Arts de Diffusion, Bruxelles) tanít, valamint Lausanne-ban a Théâtre de La Manufacture iskolájában.

A nyomortól való félelem, a munkahely elvesztésének réme fenyegeti a szereplőket. A drámaíró azt mutatja meg, hogyan viselkedünk egy ilyen helyzetben, ki meddig megy el önmaga kiárusításában...

Vevők és albérlők szolgasága –

francia kortárs darabok felolvasása és könyvbemutató a Nemzeti Színházban

2011. november 26. 19 óra 30, Kaszás Attila Terem

A darabokat az ELTE, A Debreceni, a Pécsi, és a Segedi Tudományegyetem fordítószemináriumokon részt vevő hallgatói fordították.

Közreműködők: Nagy Mari, Tompos Kátya, László Zsolt, Nagy Zsolt, Nyitrai László, Rába Roland, Seres Dániel

A rendező munkatársa: Bencze Zsuzsa

Szerkesztő-rendező: Lakos Anna, Vörös Róbert

A belépés ingyenes!  Regisztráció szükséges: szervezes@nemzetiszinhaz.hu

felolvaso

BESZÉLGETÉS A KATONÁBAN - Változatok Flaubert nyomdokán a dilettantizmusra

2011. november 27. 17 óra, Sufni

Az elmúlt évadban Flaubert: Bouvard és Pécuchet című regénye nyomán Forgách András írt darabot Dilettánsok címmel, amelyet a Katona József Színház mutatott be Ascher Tamás rendezésében. Franciaországban pedig Pierre Senges készítette el saját változatát a Dialogue de Bouvard et Pécuchet-t (Bouvard és Pécuchet dialógusa), amelyet a Comédie-Française-ben olvastak fel a múlt évad végén.

A beszélgetés során többek között arra keresik a választ, hogy mely azonosságok és különbözőségek lehetnek az adaptációk között; a két író mire helyezte a hangsúlyt, mit emelt ki a regényből, milyen formát választott?

A beszélgetés résztvevői: Ascher Tamás, Forgách András, valamint a fordítószeminárium hallgatói és tanárai

A belépés ingyenes! Regisztráció nem szükséges, helyfoglalás érkezési sorrendben.

süti beállítások módosítása