A Nánai Színjátszócsoport nyerte a szlovák országos színjátszó fesztivált

A Nánai Színjátszócsoport kapta a fődíjat az idei, immár 13. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon, amelyet a múlt hét második felében rendeztek meg a kelet-szlovákiai Szepsiben és Buzitán - közölte a felvidek.ma hírportál.

A négynapos fesztivál Egressy Béni szobrának megkoszorúzásával, a zeneszerző nevét viselő helyi vegyeskar közreműködésével kezdődött csütörtökön Szepsiben. A városi művelődési központban átadták a Mics Károly-díjat, amelyet idén Vas Ottónak ítéltek. Az Ipolysági Magyar Tannyelvű Gimnázium pedagógusa a hatvanas években hozta létre a József Attila Irodalmi Színpadot, amely országos, sőt nemzetközi hírnévre tett szert. Szavalatai a révkomáromi Jókai Napokon a mai napig emlékezetesek.
Az Új Szó című napilapban megjelent tudósítás szerint az idei versenyen nem volt ugyan kevés az előadás, viszont olyan törzsszereplők maradtak távol, mint a királyhelmeci, a szomotori, a nemesócsai, a vágkirályfai és füleki színjátszók, akik a verseny meghatározó szereplői voltak a múltban.
"Vannak, akik az előző évben elért sikerek utáni fellépések miatt nem tudtak új darabot színpadra állítani. Többen jelezték, hogy általában a karácsonyi ünnepek idejére készülnek el az új műsorok, ezért a novemberi időpontot korainak tartják. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a következő években a fesztivált december elején fogjuk megrendezni" - mondta a lapnak Zborai Imre, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmányának titkára, a rendezvény fő szervezője. Hozzátette: kedvező fejlemény, hogy a Bódva-völgyéből három csoport is benevezett a versenybe: Csécs, Jánok és Bódvavendégi.
Vendégként Magyarországról a Korányi Frigyes Gimnázium és a Szikes Zenekar közös produkcióját, a Vérnász című darab átirataként létrejött Széki Nász című előadást láthatta a közönség.
A felvidek.ma hírportál szerint a fesztivált a hagyományoknak megfelelően szakmai képzésre is kihasználták a szervezők és a résztvevők.
A díjkiosztót a buzitai művelődési központban tartották, a rendezvény fővédnöke Fazekas Sándor, a magyar kormány vidékfejlesztési minisztere volt.

süti beállítások módosítása