Hírek a Vígszínházból

A Vígszínházban éppen négy darabot próbálnak egyszerre, Venczel Vera művésznő pedig nemzetközi színházi fesztiválra utazott. Rövid beszámolónkat olvashatják a színházban folyó munkáról, melyben rendezők válaszolnak a kérdésre, miért mondtak igent Eszenyi Enikő felkérésére.

bemutatok

RENDEZNI ÉRKEZIK CSIZMADIA, ASCHER

“Visszatérni a Vígszínházba, régi-új kihívás lesz számomra. Tíz éven keresztül, egri igazgatóként kicsit „műsorszolgáltató” is voltam, ezért különösen örülök, hogy nem széles közönségízlést szolgáló előadásra kell készülnöm, hiszen a Házi Színpadon fogok rendezni, játékosan, kicsit eldobott aggyal”. (Csizmadia Tibor)

Hamvai Kornél régi dokumentumokat ásott elő. Ezekhez egy rendkívül agyafúrt, csavaros történetet talált ki. A századfordulós Pesten játszódik, abban az évben,amikor valóban tevékenykedett itt egy ördöngős szélhámos és egy sorozatgyilkos is, amikor hivatalos látogatáson itt járt az egyiptomi alkirály és beleszeretett egy magyar dizőzbe. A revüs betétek és szellemes énekszámokkal tűzdelt darab vidor és szürrealista Budapestet mutat. Az egészet nagyon kedvelem, és szívesen dolgozom ezen a Víg színészeivel, illetve Varró Danival”. (Ascher Tamás)

makrancos

Nagy Ervin és Börcsök Enikő a Makrancos Kata olvasópróbáján

MAKRANCOS KATA A NAGYSZÍNPADON
A Vígszínház Shakespeare-sorozatának következő darabjának főhőse egy éles nyelvű, nyers modorú, zabolátlan, öntörvényű női személy, bizonyos Kata, akinek így nincs sok reménye a házasságra. Mégis akad azonban egy elszánt férfi, Petruchio, aki vállalkozik a hölgy megszelídítésére. Shakespeare remekművének szellemessége, játékossága Varró Dániel fordításában új életre kel. Katát Börcsök Enikő, Petruchiót a Katona József Színház művésze, Nagy Ervin játssza, a rendező Gothár Péter. A bemutatót január 8-án tartják a Vígszínház nagyszínpadán.
BILLY VILÁGA A PESTIBEN
A Pesti Színházban magyarországi bemutatóra készülnek. Nina Raine fiatal angol drámaíró Billy világa című darabját tavaly mutatták be Londonban, és hatalmas sikerrel játsszák azóta is. A dráma főhőse Billy, a siket fiú, aki keresi a helyét a világban, a családban. A történet finom humorral és iróniával mesél a legkényesebb témákról, a fogyatékossággal élők beilleszkedési kudarcairól, és arról az egyenlőtlen küzdelemről, amit sérült társaink vívnak nap mint nap. Nemcsak a főszereplő, Telekes Péter, hanem kollégái is jelnyelvi tolmács segítségével tanulnak jelelni, hogy minél hitelesebben meg tudják formálni a darab szereplőit. A bemutató december 22-én lesz, az előadás Szőcs Artur rendezésében kerül színre. A december 27-i előadást jelnyelvi tolmács közreműködésével láthatják a nézők.
A SZÍNHÁZCSINÁLÓ KERN ANDRÁSSAL
Thomas Bernhard darabja, A színházcsináló születésének idején alapos vihart kavart, és még ma is, számunkra is döbbenetesen aktuális minden sora. Ez a darab nemcsak metszően pontos társadalomrajz Európáról, hanem a színház gyönyörének és keservének kacagtató és szívbemarkoló bizonyítéka is. Kiáltás a művészetért - a kulisszák mögül! A megszállott, a művészet oltárán mindent feláldozó keserű zsenit, a vérbeli színházcsinálót Kern András alakítja. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. A bemutató 2012. január 6-án lesz a Pesti Színházban.

HEGEDŰS D. GÉZA ÚJ MONODRÁMÁBAN A HÁZI SZÍNPADON
A Nobel-díjas Albert Camus a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent regényének monodráma változatában egyetlen színész tucatnyi alak sorsát játssza el a pestis sújtotta Oránból. A több mint négyszáz előadást megélt párizsi bemutató után a darab magyarul is megszólal. A szereplőket Hegedűs D. Géza jeleníti meg. A zeneszerző Márkos Albert, aki csellón közreműködik is az előadásban. A rendező Dömötör András. A különleges produkció november 25-én 19.30-kor látható a Házi Színpadon.
VENCZEL VERA NEMZETKÖZI FESZTIVÁLRA UTAZIK
A Divadlo Astorka Korzo 90, Pozsony legnagyobb múltú művész-színháza minden év őszén nemzetközi színházi fesztivált rendez. A rangos művészeti szemlére a tavalyi sikeres bemutatkozás után az idén újra meghívást kapott a Vígszínház. A társulat tavaly a Romlás című darabbal vendégszerepelt a szlovák fővárosban, az idén pedig Venczel Vera művésznő utazik a fesztiválra. A Vörös oroszlán című darabot november 23-án láthatta a pozsonyi közönség. Ez az első alkalom, hogy az Astorka Fesztivál monodrámát tűzött műsorra.

berleteksikere

BÉRLETAKCIÓ

"Ha 2011. december 1. és 23. között legalább két bérletet vásárol, akár 20%-kal olcsóbban látogathatja előadásainkat. Mi pedig megajándékozzuk egy színházi látcsővel. Állítsa össze Ön saját bérletét a boldog karácsonyért! Bérletes nézőink 10% kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet A pestis és A színházcsináló című előadásainkra" - közölte a Vígszínház.

Forrás: Színház.hu, Vígszínház

süti beállítások módosítása