Egy bátor kísérlet - Varázsfuvola Nyíregyházán

Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója váratlan ötlettel állt elő, miszerint minden józan ész ellenére opera előadást mutat be, de nem vendégjátékot, hanem olyat, amelyet a társulat tagjai hoznak létre. A színház alapító okirata szerint azonban legfeljebb zenés játék színrevitelére adottak a lehetőségek. A varázsfuvolát mégis sikerült megvalósítani. Hogy hogyan és kikkel? Erre ad választ összeállításunk.

„A varázsfuvola tükör: önmagát látja, aki belenéz; és amit csak keres, mindent megtalál benne. Teljes, zárt világkép, az univerzum tükre.” (Liebner János zenetudós)

November 12-étől látható a Móricz Zsigmond Színházban Tasnádi Csaba rendezésében Mozart Varázsfuvolája, melynek társrendezője és koreográfusa Ladányi Andrea.

varazsRák Zoltán Papageno szerepében

VILLÁMINTERJÚ TASNÁDI CSABÁVAL:

Miért vitted színre Mozart Varázsfuvoláját?

Tasnádi Csaba: Nagy rajongója vagyok az élőzenének, az éneknek, sok zenés darabot rendeztem élőzenekari kísérettel, de úgy gondoltam, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy azok közül, akiknek mi színházat csinálunk, akik itt élnek Nyíregyházán, vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében, nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy elmenjenek Debrecenbe, vagy Miskolcra, pláne Pestre egy élő operaelőadásra. Úgy hiszem, hogy egy ember nem élheti le úgy az életét, hogy soha nem hallott, nem látott egyetlen Mozart művet sem. Tehát egy kicsit missziós szándék is vezérelt minket abban, hogy ebbe, a bizonyos értelemben szentségtörő vállalkozásba belefogjunk.

Azért nevezed szentségtörőnek, mert nem a színészek énekelnek a darabban, hanem felvételről szól a Bécsi Filharmonikusok muzsikája Solti György vezényletével. Mi az oka ennek?

Tasnádi Csaba: Tudomásul kellett vennünk, hogy erősen korlátozottak a lehetőségeink. A mi színházunkban nincs megfelelő méretű zenekari árok, ahol a kellő számú zenész elférne. De a költségvetésünk sem tenné lehetővé egy nagyzenekar alkalmazását, de még azt sem, hogy egy-egy kiváló operaénekest meghívjunk vendégül. Viszont a körülmények ilyen erős szorítását sem szabad béklyóként felfogni. Eleinte nagyon izgultunk, milyen lesz az előadásunk fogadtatása, de szerencsére, a nézőket egyáltalán nem zavarja, hogy a színészek nem énekelnek, hanem a testükkel beszélnek. Ladányi Andrea, Lakatos Márk, Szöllősi Géza és Bánki Ákos segítségével olyan vizuális világot sikerült teremtenünk, ami leköti a közönség figyelmét. Szerencsére a darab librettoja is alkalmas egy ilyen kísérletre, hiszen jelentős benne a prózai rész. Sokat kockáztattunk, elképzelhető, hogy bizonyos szakmai körök rosszallását is kihívjuk ezzel a bemutatóval, de úgy gondolom, hogy megérte műsorra tűzni ilyen formában a Varázsfuvolát, mert Mozart egyszerűen ellenállhatatlan, örök és mindenkinek kijár. Kihangosítom neked az előadás végét… Hallod a lelkes tapsot?

Igen!

Tasnádi Csaba: Kettőkor kezdtünk, ma felső tagozatos iskolásoknak játszottuk. Nekik is meg kell adni az esélyt arra, hogy elvarázsolódjanak, hogy egy-egy dallam megragadjon bennük, amit később egyszer örömmel felismernek, sőt esetleg majd letöltenek maguknak csengőhangként a telefonjukra. A darabot felnőtteknek és középiskolásoknak is játsszuk és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon jó fogadtatásra talált az előadás.

(Színház.hu)

varazs2

Pásztor Pál Tamino, Jenei Judit az első hölgy, Fridrik Noémi a második hölgy és Barta Éva a harmadik hölgy szerepében

AZ ELŐADÁSRÓL - KRITIKUS SZEMMEL:

„Operát Nyíregyházán? No, ne már!...” – gondolhatták  sokan, amikor híre ment, mire készül a színház. A bemutató azonban őket is meggyőzhette: valami egészen különleges született. Valami különleges, jobb híján opera-játéknak nevezett alkotás, amely A varázsfuvola egyedi olvasata.
Tasnádi Csabarendezése (társrendező: Ladányi Andrea, stylist: Lakatos Márk), rendkívül dekoratív előadás. Nem fejti meg Mozart titkát, inkább mintha Spike Hughes-szal vallaná: A varázsfuvola „olyan páratlan művészi élményt jelent, amely végső titkait soha, még saját halhatatlansága utolsó percében sem tárja fel”. Az új bemutató vakmerő kísérlet. Vakmerő, mert csaknem három órás terjedelmével műfajok határán mozog. Mozart harmóniái, amelyek – David Crains szerint – „ezrek és milliók eszében és szívében élnek”, most a nyíregyháziak számára válnak elérhetővé.
A Tasnádi Csaba és Ladányi Andrea csapata misszióként vállalta, hogy a szabolcsi emberekkel, akik közül kevesen jutnak el a budapesti Operaházba, megismertesse azt a zenét, amely „súrol valami leírhatatlant, valami létezésen túli örömöt és csodát” (Stefan Siegert). (Karádi Zsolt, Kelet-Magyarország)

varazs3Horváth Margit az Éj Királynője szerepét alakítja

"Nem kell túl nagy fantázia, hogy elképzeljük, ahogy Tasnádi Csaba, a rendező Tasnádi Csabával, az igazgatóval beszélget. Te, Csaba, mondja a rendező, mert a színházban mindenki tegeződik, hiába várom, hogy meghívjanak végre A varázsfuvolát megrendezni, úgyhogy megrendezném itt, Nyíregyházán. Te, Csaba, mondja neki az igazgató, megrendezheted, de nálunk nincsen operai tagozat, nem baj? Dehogy baj, feleli rendező Csaba, és az igazgató szavának megörülve tüstént munkához fog. Megszerzi a Solti-felvétel jogait, sajnos a második változatot, nem a régi talvelásat, habár, most elakadtam, Kurt Moll is fantasztikus Sarastro. A többi már gyerekjáték. Legalább a zenei színvonal biztosított.
Ha olyan, mintha háborognék, akkor hamis a benyomás. Alapjában véve én azt is elég jó programnak tartanám, ha összegyűjtenének egy halom embert, hogy hallgassák meg együtt A varázsfuvolát, jó, inkább a régebbi Solti-változatot, ha már Solti, mert azon Hermann Prey énekli Papagenót, de ezen nem veszünk össze. Ezen túl azonban a végeredmény nagyon nem kedvez a gonoszkodóknak. Már eleve nem lehetTasnádi Csaba túlhatalmáról beszélni, a kész előadás inkább tűnik Ladányi Andrea és az animációkat készítő Szöllősi Géza és Bánki Ákos munkájának, mint a rendezőének. Hozzájuk csatlakozott még a stylist Lakatos Márk, aki valóban stylistként és nem jelmeztervezőként volt jelen, mert tervrajzok készítése helyett csupán bevásárolt a boltokban. Ettől aztán jó, friss, mai lett a látvány, Papageno sárga csukában és zokniban, kockás nadrágban, leopárdmintás nyitott bundában csámborog a színre, ezerszer jobb élmény, mint a hagyományosan idétlen madárember-jelmezek.
A végeredmény az évad egyik legkülönösebb opera-előadása lett, amelyben a valóságban egyetlen hangot sem énekelnek, a szereplők csak a dialógusokat mondják, az áriákat és együtteseket eltáncolják". (Fáy Miklós, az ÉS-nek )

varazs4Horváth László Attila Sarastro és Budai Zsófi Pamina szerepében

W. A. MOZART - EMANUEL SCHIKANEDER:

A VARÁZSFUVOLA

Rendező: TASNÁDI CSABA

Koreográfus-társrendező: LADÁNYI ANDREA

Opera-játék

Bemutató: 2011. november 12.

SARASTRO HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA (ének: Kurt Moll)

TAMINO PÁSZTOR PÁL (ének: Uwe Heilmann)

PAMINA BUDAI ZSÓFI (ének: Ruth Ziesak)

PAPAGENO RÁK ZOLTÁN (ének: Michael Kraus)

PAPAGENA KUTHY PATRÍCIA (ének: Lotte Leitner)

AZ ÉJ KIRÁLYNŐJE HORVÁTH MARGIT (ének: Sumi Jo)

MONOSTATOS NAGYIDAI GERGŐ (ének: Heinz Zednik)

ELSŐ HÖLGY JENEI JUDIT (ének: Adrianne Pieczonka)

MÁSODIK HÖLGY FRIDRIK NOÉMI (ének: Anette Kuettenbaum)

HARMADIK HÖLGY BARTA ÉVA (ének: Jard van Nes)

ÖREG PAP / I. ŐRTÁLLÓ / I. RABSZOLGA HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR (ének: Wolfgang Schmidt)

II. PAP / II. ŐRTÁLLÓ / II. RABSZOLGA VARGA BALÁZS (ének: Hans Franzen)

HÁROM GYERMEK MÁRFÖLDI CSENDIKE, SZATMÁRI ESZTER, FORRÓ MÁRK / KIRÁLY LILLA, MÁTYÁS CINTIA, PÁLÓCZI GÁBOR  (ének: Max Emanuel Cencic, Michael Rausch, Markus Leitner))

NAGYIDAINagyidai Gergő Monostatos és Budai Zsófi Pamina szerepében

Továbbá

BUGYA ESZTER, CSONTOS NOÉMI, DUBROVKA TAMARA, HUNYADI DÖNIZ, KÁNTOR BIANKA, KOVÁCS KLAUDIA, KOVÁCS RÉKA, KOVÁCS ZSUZSA, KÓSA BOGLÁRKA, LÁZÁR ANITA, MARCSINÁK ANIKÓ, MATEJKÓ MARIANNA, MÁRFÖLDI ÉLETKE, MÉSZÁROS TÍMEA, PALICZ ESZTER ALMA, SOLTÉSZ IMOLA, SZABÓ CINTIA, SZUROMI GRÉTA, TÓTH AMINA, VAS VANDA, VÁMOSI JUDIT, BORBÉLY CSABA, BUDAI NORBERT, GUBA MÁTÉ, HOLLÓ ARNOLD, JELES HUBA, KERTÉSZ ZSOLT, KÓSA BALÁZS, MIXTAI ISTVÁN, SÁRKÖZI ATTILA, TÓTH VIKTOR, VARGA GYULA, VÁMOSI GERGELY 

Az előadásban hallható lemezfelvétel a Decca Record Company Limited London engedélyével és a Universal Music Hanglemezkiadó Kft. szíves hozzájárulásával kerül lejátszásra.

A Bécsi Filharmonikus zenekart SOLTI GYÖRGY vezényli.

A szövegkönyv ERNEI JÚLIA fordítása alapján készült.

Konzultáns: SEDIÁNSZKY NÓRA

Animáció tervező: SZÖLLŐSI GÉZA

Animáció kivitelező: BÁNKI ÁKOS

Video: KESERUE ZSOLT

Stylist: LAKATOS MÁRK

Hangeffektek: BORLAI GERGŐ

Zenei munkatárs: KAZÁR PÁL

Ügyelő: Lengyel János Súgó: Kovács Katalin

Koreográfus asszisztens: Vámosi Judit

Rendezőasszisztens: Fülöp Angéla

süti beállítások módosítása