Országos turnéra indul a Mérnök Színház

Hamarosan országos turnéra indul az produkció amelyet Mérnökszínház címmel a szombathelyi Weöres Sándor Színház az ország hét regionális innovációs ügynökségének közreműködésével hozott létre.

"Napjaink kiélezett gazdasági versenyében a talpon maradáshoz, s még inkább az előrelépéshez jól képzett mérnökök, természettudományos, műszaki szakemberek, kutatók kellenek, a fiatalok számára azonban jelenleg nem igazán vonzó a mérnöki pálya" – hangsúlyozta.

A Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség által még tavaly nyáron felvetett ötlet szerint a pályaválasztáshoz szükséges információk átadásán túl érzelmi impulzusokat is érdemes adni a középiskolásoknak, s bemutatni nekik, hogy milyen szépségeket rejt, illetve pályaképet jelenthet a mérnöki munka.

Az ügynökség ennek szellemében vette fel a kapcsolatot Jordán Tamással, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatójával, aki a vasi kamara és számos további támogató segítségével sikerre vitte a – magyarországi hiányszakmák közül ötöt élményszerűen bemutató – Szakmák Színháza néven futó projektet.

 

A megkeresésre a Kossuth-díjas színművész igent mondott, s időközben a többi Regionális Innovációs Ügynökség is bekapcsolódott az előkészítő munkába, melynek eredményeként tavaly júniusban Budapesten a Merlin Színházban sor került a Mérnök Színház létrehozásában rejlő lehetőségeket körüljáró szakmai konferenciára.

A rendezvényen az innovációban akkor illetékes kormányzati hivatal, továbbá a felsőoktatási intézmények, vállalkozásfejlesztő szervezetek és vállalatok megjelent vezetői előbb a Szakmák Színháza előadást láthatták, majd a Mérnök Színház koncepcióját is felvázolták a résztvevők előtt.

A fórumon megszületett döntés szerint a Regionális Innovációs Ügynökségek fogták, s fogják össze a projektet, s a szervezetek együttműködésének köszönhetően szeptember végére el is készült az előadás, amely némileg a Szakmák Színháza által sikerre vitt előadásra is építve azt mutatja be a mérnöki élet szépségeit.

A darabban a történet főhőse, az immár mérnöknek tanuló Jancsi és Merlin varázsló együtt terelgetik a mérnöki pályák felé színpadi társaikat, egyben a nézőtéren ülő, pályaválasztás előtt álló középiskolás fiatalokat. Merlin varázsló és Jancsi híres embereket, köztük Erdei Zsoltot, Lady Gaga-t is felsorakoztatnak a mérnöki életmodell mellett, s a darabban egy igazi, világszerte elismert magyar innováció, az Őriszentpéteren kifejlesztett Moveo összecsukható elektromos robogó is szerephez jut. A cél egyértelmű: hogy a középiskolások megérezhessék, érdemes tanulniuk, gondolkodniuk, s a mérnöki pályák felé fordulniuk.

A darab szakmai bemutatóját szeptember közepén, az országos premiert pedig november 7-én tartották a Weöres Sándor Színházban, és az eddig nagy közönségsikert arató előadás hamarosan országos turnéra indul.

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAG:

 

Mérnök Színházat rendeztek Szombathelyen

Színházi produkcióval ösztönzték a középiskolás fiatalokat arra, hogy a mérnöki pályát válasszák. A szakemberhiány pótlására hét innovációs ügynökség fogott össze. A fiatalok egy magyar fejlesztésen keresztül ...»

süti beállítások módosítása