'Ez a sztori kortalan' - Eperjes a Márai filmről

Gerd Böckmann, Marozsán Erika, Csányi Sándor és Eperjes Károly főszereplésével került a hazai mozikba Sipos József új filmje a Kaland, amely Márai Sándor azonos című színműve alapján készült. A Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója a Ma reggel című műsorban azt mondta, Szekeres doktor szerepe olyan számára, mintha az író jobbik énjét kellene eljátszania.

A Kaland a második film, melyet úgy aposztrofál a sajtó, hogy a Márai-film. Ebben minden benne van: aki látta, tudja, milyen elkötelezettek vagyunk Márai Sándor munkássága mellett, milyen fontos nekünk, hogy az ő gondolatai eljussanak az emberekhez – jelentette ki Sipos József rendező az m1 Ma reggel című műsorában.

eperjes

Mindig van egy vita, hogy ezekből a történetekből film vagy színpadi mű készüljön, ennek azonban nincs jelentősége. A Velencei Fesztiválon is volt három-négy olyan film, amelyik egy helyszínen játszódik, de szerették az emberek – mondta Sipos József.

– Én nem különösebben rajongtam Máraiért, elrettentettek bizonyos vélemények, és talán nem jó sorrendben kaptam az anyagokat. Ez a két munka – az Eszter hagyatéka és a Kaland – felbátorított arra, hogy kronológiailag foglalkozzam Máraival – nyilatkozta Eperjes Károly, a filmben Szekeres doktort alakító színész, aki szerint már az írás is olyan, hogy színész szájába való.

– Ez a sztori kortalan, és nem helyfüggő, történhetne bárhol a világon. Márai nemcsak író, hanem gondolkodó is volt, aki az emberek életét elemezte. Mondataival segíti is megérteni az életünket, és továbbhaladni – véli a rendező. Beszélt arról is, hogy egy Facebook oldalt hoztak létre a film promócióját elősegítendő, erre egy hónap alatt 150 ezren klikkeltek, ami szerinte fantasztikus, hiszen ez már egy újság szintje.

Eperjes Károly szerint Szekeres doktor szerepe egy nagyon jó szerep. Úgy vélte: az Eszter hagyatékában és a Kalandban is Márai Sándor jobbik énjét kell eljátszania. Olyan, mintha lelkiismerete lennék annak a filmnek, és ennek a filmnek is, és ez ritka színészi feladat – fogalmazott Eperjes.

süti beállítások módosítása