10 éves a Nemzeti Táncszínház - Ingyenes sorozatot indítanak

December 1-jén ünnepli 10. születésnapját a Nemzeti Táncszínház. Az eseményt a teátrum nem csupán saját körben ünnepli, megajándékozza a közönségét, a kultúrát kedvelőket is. A teátrum a hónap elején a tízes szám bűvöletében él majd: elsején 10 napos ingyenes programsorozatot, és tíz szervezet részére szóló adománygyűjtést indítanak.

A Nemzeti Táncszínházról - Török Jolán nyilatkozott:

"A Nemzeti Táncszínház különböző játszóterei közül kettő viszont kimondottan a hagyományosan működő együttesek befogadására alkalmas. Elődeik, a Thália, az Operettszínház, a Madách, a Petőfi Csarnok – ezek alapozták meg a Nemzeti Táncszínház létjogosultságát. Kiderült, hogy igenis kell egy kőszínház, ahol stabil törzsközönség alakulhat ki. A Táncfórum létrejötte Galambos Tibornak köszönhető. Az ő csapatának szívós munkája erősítette meg a kulturális kormányzatot abban, hogy a táncművészet igenis kiérdemelt egy színházat. A minisztérium tehát azzal, hogy infrastruktúrát adott, az előrelátóbb szervezés lehetőségét biztosította. Ami a MU Színházat és a Trafót illeti, ezek a Táncszínház előtt jöttek létre, természetes, hogy már előbb kialakíthatták közönségüket. Egyébként éppen őket támogatva, velük együtt gondolkodva találta meg a Táncfórum annak idején a Trafó mostani helyét. Akkor bukkantunk ugyanis a Liliom utcai épületre, mikor helyszínt kerestünk a Táncszínháznak. Megtekintve rögtön láttuk, hogy a mi céljainkra nem lesz alkalmas. Emlékszem, ahogy egy este a Moszkva térről gyalog, beszélgetve mentünk a helyszínre a kortárs művészet néhány képviselőjével, köztük volt Szabó György, Berger Gyula, Angelus Iván. Még szerencse, hogy akadt egy olyan ember, mint Szabó Gyuri, akinek megtetszett, s buldog módjára kihajtotta, hogy a helyszínt a kortárs összművészet befogadására alkalmassá tegyék. A Táncszínház felett pedig – csak azért, mert nem egyetlen stílust fogad be – se ma, se holnap, se holnapután nem fog eljárni az idő. Fontos küldetésünk például, hogy a szakmai grémiumok (Fővárosi Színházi Alap, Nemzeti Kulturális Alap) döntései alapján a nyertes pályázóknak biztosítjuk új művek bemutatásához a helyszínt, szervezzük a bemutatót és a marketingjét. (...)

jolanTörök Jolán

A Nemzeti Táncszínház nézői ma már tudják, hogy itt, a házon belül van egy nagyszínpad, egy stúdiótér (a volt egyházi refektórium), és hogy a nagyszabású előadásokat a Művészetek Palotájában láthatják. Nem mellékes az sem, hogy eddig a külföldi együttesek meghívásához nagy színházakat kellett méregdrágán kibérelni. A Művészetek Palotájának költségvetését terhelve ez jóval olcsóbb. Azt, hogy az egyes helyszíneken mi látható, nem elsősorban a stílus, hanem az előadások technikai igénye dönti el. A Táncfórumtól örökölt költségbázis mára jelentősen megnőtt, hiszen a bérleteseink és a Baráti Kör tagjain kívül – a repertoárunk színességéből következően – újabb rétegeket is sikerült megnyernünk. (...)"

10ev10nap

10 nap - 10 szervezet

Tíz nap alatt tíz különböző szervezetnek gyűjtenek ajándékokat a Nemzeti Táncszínház épületében december 1-jétől. A szervezetek között található nagycsaládosokat, hajléktalanokat támogató egyesület, gyűjtenek gyermekkórháznak és anyaotthonnak, óvodának, nyugdíjasoknak és állatmenhelynek is. Az adományokat a Nemzeti Táncszínház épületében várják (I. kerület, Színház utca 1-3. Budai Vár), az épület nyitva tartási ideje alatt a recepción, nyitva tartási időn kívül a művészbejárónál lévő portánál. 
Mit várnak elsősorban? Játékokat, könyveket, pelenkát, papír zsebkendőt, babaápolási termékeket, műanyag tányért, poharat, tisztálkodási szereket, higiéniai eszközöket, tisztító-, fertőtlenítő szereket, ruhákat, tartós élelmiszereket, bébiételt, zeneterápiához szükséges eszközöket (gitár, csörgők, dobok stb.), montessori eszközöket, mozgásfejlesztő játékokat (fitness labda, tüsilabda stb.), állateledelt, állattartási felszereléseket, háztartási kisgépeket és szórakoztató elektronikai cikkeket.
A Budai Várban harminc percig nem kell fizetni a parkolásért, így azok, akik adományt visznek, be tudnak menni a színházhoz anélkül, hogy fizetniük kellene érte. 

Ingyenes programsorozatot indítanak
A jótékonykodás mellett tíz napon át tartó ingyenes programsorozatot indítanak, amelyek - egy kivételével - mindenki számára nyilvánosak. A programban szerepel pódiumbeszélgetés Marozsán Erikával és Bozsik Yvettetel, tánctanítás tíz tánctanárral tíz különböző stílusban, olyan művészek vezetésével, mint Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője, Román Sándor, az ExperiDance vezetője, Somi Panni, valamint Finta Gábor a Szegedi Kortárs Balett tagja. Lesz még családi nap kreatív foglalkozással, táncfotó kiállítás, kulisszajárás betekintéssel a Szegedi Kortárs Balett új előadásának előkészületeibe, képzőművészeti kiállítás és táncfilm-vetítés is, amelyen természetesen tíz alkotás lesz látható.

Részletes program itt.

 


süti beállítások módosítása