A Magyar Nemzeti Cigányzenekar vezetője kiáll Dörnerékért

Ifj. Sántha Ferenc, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatója és vezető prímása is kiáll Dörner Györgyék leendő színháza mellett.

Részlet a Magyar Fóum interjújából:

Santa2Ahogy a magyar nemzeti cigányzenét, úgy a magyar drámát is kiszorították. Most lesz a magyar drámának színháza Budapesten. Ami sokaknak nem tetszik.

–De miért nem? Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy színvonalas magyar szerző műve ne nyerje el egy magyar ember tetszését. Hiszen egy földből sarjadunk. Hogy lehetne rossz hatással egy magyar darab egy magyar emberre? Talán attól félnek, hogy a közönség rájön: jobb a valódi magyar dráma, mint a gagyi? Nem értem, hogy miért kell hanyatt vágódni az angolszász dolgok előtt? Nem vagyok a nyugati zene és stílusok ellensége, de az nagy hiba, ha több külföldit játszunk, mint magyart. Most lesz egy színház, ami jövőre magyar és klasszikus drámákat játszik. És van 20-30 ami mást. A zenénél is azt látom, hogy a sztárkereső műsorok versenyzői kivétel nélkül amerikai számokat énekelnek. A kultúracsinálók ezzel azt sugallják a közönségnek, hogy csak a tengeren túli a jó, az itthonit pedig el kell, el lehet felejteni.

Azt is mondják a liberálisok, hogy Dörner Györgyék újnyilas szellemiséget képviselnek. Te ezt érzed, tapasztalod?

–Ne tréfálj velem! Attól, hogy valami magyar, az miért jelentené azt, hogy újnyilas? Ha Illyés újnyilas, akkor Kodály is az? Nem is játszanék magyar zenét külföldön, ha az szellemiségben nyilas lenne. Márta István 13 év után nem lehet igazgató, és erre beindult a hisztéria, fellázadtak az ellentábor tagjai. Amint említettem, a Magyar Nemzeti Cigányzenekarnak nem engedik a bemutatkozást nagy rendezvényeken. Azt látom, hogy néhányan görcsösen ragaszkodnak a pozíciókhoz, és minden változást elleneznek. Én is a változások mellett vagyok, és döntsön a közönség arról, hogy mi az igazán sikeres, és ne a kritikusok mondják meg azt előre.

Az is baj, hogy itt nemzeti és magyar a jelző?

–Minden bizonnyal. Annak idején, Hiller István azt tanácsolta nekem, változassam meg a zenekar nevét. Megkérdeztem, hogy mi a probléma? Az, hogy magyar és nemzeti. A 100 Tagú és a Rajkó baloldali volt, és a mai napig kapják a támogatást. Nekem meg azt mondták, hogy nem vagyunk regisztrálva, azért nem kapunk pénzt. Aztán kiderült, hogy kht-vá kell válnunk, ahhoz, hogy az éves működést biztosítsuk. Az a nagy szerencsém, hogy ismernek, szeretnek, nagyon sok meghívásnak teszek eleget, és így játszhatok. De a többi művészért sajog a szívem. Nagy szerencsém, hogy klasszikus zenét is tanultam, így két lábon állok.

süti beállítások módosítása