Schilling Árpád Lyonban tanít

A lyoni ENSATT (L’Ecole Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre) színházművészeti és színháztechnikai iskola meghívására Schilling Árpád kéthetes kurzust tart a végzős színészhallgatók számára. (Ugyanebben az intézményben vezette Anatolij Vasziljev évekig a rendezőképzést).

Schilling Árpád november 28. és december 11-e között egy előkészítő műhelymunkát irányít, amely folytatásaként 2012 május-júniusában egy előadást hoznak létre az iskola színházában, egy több száz néző befogadására alkalmas, szabadtéri amfiteátrumban. Az előadást azután Párizsban is bemutatják az Ariane Monuchkine színházának, a Le Theatre de Soleil-nek is helyet adó Cartoucherie-ben.

schilling

Schilling Árpád, Kovalovszky Dániel felvétele

Schilling Árpád így mutatja be a munkát:

„Ahhoz hasonlóan, ahogy 2006-ban a párizsi Concervatoire-ban vagy 2009-ben a Centre National des Arts du Cirque-ben dolgoztam, most is a diákok egyéni ötleteiből fogok egy közösségi alkotást létrehozni.  Egy végzős hallgató számára a legfontosabb, hogy megmutathassa tudását a nagy nyilvánosság és a szakma előtt. Ugyanakkor a társaitól és az iskolától is szeretne illően elbúcsúzni. A feladatom, hogy a lehető legérzékenyebben viszonyuljak ehhez a helyzethez, miközben arra is fel kell hívnom a figyelmüket, hogy az iskola biztonságos keretei között ez az utolsó munkájuk, amelynek már lehetnek a szakma valóságos nehézségeit is felvillantó pillanatai. Nagy öröm számomra, hogy az vendégtanára lehetek a legfontosabb francia színházi iskoláknak.”

süti beállítások módosítása