A mi osztályunk - Találkozhatnak az íróval a Kamrában

Tadeusz Slobodzianekkel, A mi osztályunk című darab írójával találkozhatnak a nézők szombaton a Kamrában; a Katona József Színház esti előadását követő beszélgetésen Pászt Patrícia, a mű fordítója, valamint Máté Gábor rendező és az előadásban szereplő több színész is részt vesz.

A negyed tízkor kezdődő közönségtalálkozóra azokat a nézőket is várják, akik már korábban látták a produkciót - olvasható aszínház honlapján.
Mint írják, Tadeusz Slobodzianek napjaink egyik legjelentősebb lengyel drámaírója, rendező, dramaturg, színházkritikus, a varsói Dráma Laboratórium megalapítója. Lengyel katolikus-pravoszláv családban született 1955-ben Jenyiszejszkben, Szibériában, ahová szüleit az NKVD deportálta. Gyermekkorát a kelet-lengyelországi Bialystokban töltötte, "Európa és Ázsia határán", ahol több vallás és kultúra létezett egymás mellett, s e kölcsönhatásból nemegyszer paradox helyzetek és groteszk történetek születtek. 
Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabja megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról. A lengyel szerző egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté.

miosztalyunk Máté Gábor a darab erényei között az éles problémafelvetést említette korábban. "Azok a kérdések, amelyeket különböző politikai megfontolásokból a szocializmus elnyomott, szőnyeg alá söpört, azok a feszültségek és fájdalmak előjönnek most, a 21. század elején, ezért fontosnak tartom, hogy erről beszéljünk" - fogalmazott.
A valóságos események részleteit felhasználó darab nemcsak a 20. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé állít tükröt, hanem egyetemes üzenetet is hordoz az emberek közötti megértés hiányáról és arról a történelmi folyamatról, amelyben az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt gyűlöletté alakulnak át.
A mi osztályunk ősbemutatóját a londoni Royal National Theatre-ben tartották 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték. A Katona előadásában Pálos Hanna, Haumann Péter, Bán János, Pelsőczy Réka, Bodnár Erika, Dénes Viktor, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Rajkai Zoltán és Takátsy Péter játszik. 
Tadeusz Slobodzianek drámaantológiájának bemutatóját szerdán tartják a budapesti Lengyel Intézetben a szerző részvételével; a Kalligram Kiadónál Pászt Patrícia fordításában megjelenő válogatásban öt dráma kapott helyet.
Az előadás és a kötetbemutató a szombatig tartó Kortárs Drámafesztivál Budapest programjai között szerepel.

süti beállítások módosítása