Ahogy a chioggiaiak - Goldonira készül a veszprémi színház

Az élet szép. Nagyon fontos ezt újra felfedeznünk, a velünk született optimizmussal együtt- mondta Kéri Kitty, aki Carlo Goldoni Chioggai csetepaté című komédiáját állítja színpadra a Veszprémi Petőfi Színházban. A bemutató december 9-én lesz a nagyszínpadon. A színház a nyilvános főpróbájának a teljes bevételét két bajba került várpalotai családnak ajánlja fel.

Már áll a díszlet

Kéri Kitty örül annak, hogy Goldoni darabot rendezhet Veszprémben, nem csak azért, mert közel áll hozzá a vidámság, a humor, hanem amiatt is, mert az olasz szerző népszerű művének segítségével olyan értékekre, gondolatokra hívhatja fel a figyelmet, amelyek szerinte most nagyon aktuálisak.

"Mindig, de most ebben a gazdasági és morális válságban különösen fontos az élethez való pozitív hozzáállás. Sugározzuk az életkedvet, életörömet, fedezzük fel egymásban a jót. Mert az élet szép" - hangsúlyozta a színésznő, aki rendezőként nem modernizálta a Chioggiai csetepatét. Szerette volna visszaadni azt az olasz kikötői világot, ahol hajóslegények, halászok, kereskedők, árusok, megértésre vágyó nők, lobbanékony férfiak apróságokból is óriási veszekedéséknek, csetepatéknak lehetnek a szereplői, hogy aztán a végén, némi segítséggel, amúgy olaszosan kibéküljenek. Mindezt Vivaldi, Handel, Albinoni muzsikája és egy vérbő tarantella színesíti.

veszprem

"Goldoni maga írta erről a művéről, hogy a témája nem érdekes. Viszont egyszerű emberek sorsán keresztül akarta megmutatni mennyire fontos az életben az egymás iránti szeretet, az elfogadás, a házastársi hűség. A darabban egy sült tök a problémaláncolat alapja, egymást követik a gondok, a problémák, belép a pletyka, a veszekedés és máris bepillanthatunk egy kis zárt közösség gondjaiba, örömeibe. A díszletben megjelenik egy híd, amely szándékom szerint több dimenziót szimbolizáló elem. A darabban ezen jelenik meg a jegyző, aki azért érkezik, hogy segítséget nyújtson gondjainkban. Ő jót akar, de szembe találja magát a bizalmatlansággal, a gyanakvással, ellenségeskedéssel. Így tekint rá a közösség, amely aztán szépen megjárja a maga útját, hogy bizalmába fogadja a jegyzőt, aki szintén bejár egy másik utat. Többek között úgy, hogy a zárkózott, problémamegoldó hídverő jegyzőből egy szívvel, lélekkel élő, szabad chioggiai születik. Ha ha a nézők esetleg majd úgy gondolják, hogy a jegyző akár Goldoni is lehet a darabban, akkor közel járnak az igazsághoz. Szerettem volna egy ilyen párhuzamot. Ez azért is fontos, hogy vegyük észre a hidakat és hidakat jelentő embereket, akik építeni akarnak és nem rombolni" - tette hozzá Kéri Kitty, aki a téli hónapokban ezzel a komédiával szeretné felrázni az embereket a fásultságból, fáradtságból, hogy merjenek újból önfeledten nevetni, kacagni. Akarjanak örülni az életnek. Úgy, ahogy a chioggiaiak.

veszprem2

Az előadásban színpadra lép Szalma Tamás, Bajcsay Mária, Dobra Mária, Tóth Loon Sághy Tamás, Eperjes Károly, Juhász Róza, Terescsik Eszter, Trokán Anna, Nyirkó István, Gere Dénes Ákos, Oberfrank Pál, Horváth Zoltán, Máté P. Gábor és Szűcs László. A jelmeztervező Andréa T. Haamer, a szcenikus Perlaki Róbert. A mozgás Frank Róbert munkája, a rendezőasszisztens Péti Krisztina, a súgó Szafner Györgyi, az ügyelő Madár K. Zoltán.

Segíthet a Veszprémi Petőfi Színházzal

Egy elektromos zárlat miatt négy hete leégett település külterületén található Baglyas-hegyen fekvő kisház felső szintje, az ingatlan lakhatatlanná vált. Fedél nélkül maradt a három gyermekét egyedül nevelő fiatalasszony, Lájer Szilvia. Hiába az akarat és a segítő szomszédok, pénz és építőanyag híján egyedül nem birkóznak meg a nagy feladattal, hogy mielőbb újból lakhatóvá váljon a házuk. Rengetegen próbálják támogatni a bajba jutott családot, a segítőkhöz  a Veszprémi Petőfi Színház is csatlakozott. Mindemellett a társulat szeretne segíteni a szintén Várpalotán élő Gyurgyik családnak, akiknek négy éves kislányuknak, Andinak, neuroblastomája van, ez az úgynevezett szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata.

Ezért, december 8-án a Chioggia csetepaté című komédia nyilvános főpróbájára 2500 forinttól 10.000 forintig bocsát ki jegyeket a színház és az így befolyt összeget a bajba jutottaknak adja át.

foto

“Hirtelen, váratlan kérés érkezett hozzám, hogy próbáljunk meg valamilyen formában segíteni a családokon. Mivel kisgyerekekről van szó, ez felgyorsította az eseményeket. Ez nem azt jelenti, hogy mindig képesek vagyunk a jótékonykodásban élen járni, de a magunk módján szeretnénk mindenkit arra biztatni, hogy nyújtsunk kezet a rászorultaknak” - mondta Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása