Alföldi Nemzetiről, Új Színházról

A Nemzeti Színház igazgatója úgy véli, már kitölti a megbízatását. Szerinte egy művész csak liberális lehet, és Dörner György „okirat-hamisítással” nyerte el az Új Színházat. Alföldi Róbert Balla Istvánnak nyilatkozott.

“Lehetne még sorolni az ehhez hasonlókat. Mégiscsak izgalmassá teszi a darabokat, ha magunkra, az országunkra ismerünk nézőként. Ne mondja, hogy ez nem szándéka a színháznak?” – érdeklődött az Fnhír24 újságírója . Alföldi Róbert válaszában visszakérdez: “Mi a dolga egy színháznak? Az, hogy elmondja, mi van körülöttünk, felvázolja a problémákat. Minél zűrzavarosabb, nehezebb egy társadalmi közeg, annál inkább. Közhelyesebben fogalmazva azt is mondhatjuk, hogy a művészet dolga, hogy tükröt tartson” – fogalmaz a Nemzeti igazgatója, aki szerint attól tud különleges lenni a Nemzeti Színház - ma, amikor minden színház magyar nyelven játszik, tehát ilyen szempontból minden színház nemzeti színház -, ha a leginkább mismásolás nélkül beszél a társadalmi problémákról. “Én ezt leírtam annak idején a pályázatomban is. Fontosnak tartom, hogy hiteles legyek, hiteles legyen a színház, még akkor is, ha az nem tetszik bizonyos erőknek, szabadságharcot folytatnak ellenem, és belelőnének legszívesebben a Dunába. Ezt vállaltam, ezt csinálom” – tette hozzá.

alfoldiFotó: NEMÉNYI MÁRTON

Úgy látja, nagyon élő hely lett a Nemzeti, tényezővé vált, talán társadalmi tényezővé is. “Magyarországon sok kibeszéletlen fájdalmunk, hibánk, bűnünk van, amik időnként hullámokban előjönnek. Az biztos furcsa, hogy mi hangosak vagyunk. Nem próbálunk finoman fogalmazni. S ez a témákra és a művészi eszközökre is igaz. Szerintem csak így lehet, igazodva nem lehet színházat csinálni. Most kell hangosnak lenni. Ez nem arról szól, hogy valaki ideáll vagy odaáll politikailag. Azt viszont abszurdumnak tartom, hogy a művészetben ma szitokszó az, hogy liberális. Most ezt nem politikai értelemben értem. Milyen lehet egy művész azon kívül, hogy liberális? Szerintem nem lehet más” – fejti ki Alföldi, aki arról is beszélt, hogy újra fog pályázni.

Balla István újságíró felvetette, hogy bizonyos körök szerint, azért kapta meg a Dörner-Csurka-kettős az Új Színházat, mert Alföldit nem tudták kirakni és így próbálják a radikális jobboldal száját betömni. Erről Alföldi azt mondta: “Én nem vagyok fasiszta, nem írok antiszemita cikkeket, még soha nem volt olyan megnyilvánulásom, ami embertársaim bármilyen csoportját valamilyen okból másodrendűnek gondolja, mint ahogy Csurka István teszi. Csodálkoztam is Tarlós István meglepetésén, hiszen Csurka húsz éve ír ilyeneket. Meggyőződésem, hogy a főpolgármester nem olvasta a pályázatot. És mivel konok, makacs ember, most már védi a mundér becsületét. Egyébként, ha ez a kérdés ennyire el volt döntve, szólhatott volna valaki Dörner Györgynek, hogy ugyan, adjon már be egy normális pályázatot. Ne olyannal „nyerjen”, aminek eszmeiségén, színvonalán egész Európa hátrahőköl”.

Alföldi szerint a politikai-eszmei részén túl kiderült egy csomó leírt dologról, hogy hazugság. “Hazugságokat írt bele Dörner egy hivatalos dokumentumba, mondhatni „okirathamisítás” történt. Egyébként a véleményem nem változott az „Az nem lehet, hogy…” kiáltvány óta, aminek egyik kibocsátója voltam. Képtelenség, hogy ilyen eszméket valló emberek, bármilyen kulturális intézmény élére kerüljenek. Meggyőződésem, hogy Csurkának fogalma sincs, hogy működik egy színház, hogy lehet 3-400 embert esténként bevinni oda. Olvasom, hogy magyar nóta estek lesznek… Szép! Amikor a Sütő-örökösök letiltották a darabokat, inkább azt mondták, Sütő is kommunista volt. Mindenki, aki nemet fog mondani nekik, az kommunista lesz, zsidó, buzi, hazaáruló. Az nem lehet, hogy bárhová megy most az ember Európába, ez az első kérdés. Kikérem magamnak! Ki az a Csurka István, hogy erről kelljen állandóan beszélnem?” – kérdezte Alföldi Róbert.

Az interjút Balla István készítette az fn.hir24.hu számára.

Folytatás és a teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása