Az élő hagyomány volt ő - Kemény Henrikre emlékezik Novák János

Kemény Henrik  a vásári bábjátékos hagyomány "utolsó mohikánja", a műfaj zsenije volt; úgy adta át a hagyományt, hogy az minden egyes előadásán újjászületett - emlékezett az életének 87. évében szerdán Debrecenben elhunyt Kossuth-díjas bábművészre Novák János, a Kolibri Színház vezetője.

Mint felidézte, Vitéz Lászlót Kemény Henrik családja találta ki. A Korngut-Kemény család kezdte el a paprikajancsi figuráját a Népligetben újjáéleszteni saját báb- és marionettszínházzal - mondta, hozzátéve, hogy Kemény Henrik élete teljesen e hagyományhoz kötődik: gyerekként tanulta meg szüleitől a repertoárt, amelyet haláláig játszott.  "Az élő hagyomány volt ő: úgy tudta ezt a hagyományt éltetni, hogy minden előadás ott született meg az ember előtt, ezért volt fantasztikus zsenije a műfajnak" - fogalmazott Novák János.

heni

Mint mondta, a rendszerváltás után Kemény Henrik minden pénzét az ötvenes években lerombolt bábszínház újjáépítésére fordította, de a bábszínház nem tudott életben maradni, műsorral se tudta megtölteni, őrizni se tudta. Idén ősszel ez a bábszínház leégett, a művész számára ez igazi tragédia volt - hangsúlyozta.
Beszélt arról is, hogy a Kolibri Színházat családjaként szerette a bábszínész, emellett a debreceni Vojtina Bábszínházzal volt hasonlóan jó kapcsolata. Úgy tudja, Láposi Terka, a színház művésze könyvet jelentet meg a közeljövőben Kemény Henrik életéről, amely általa lejegyzett visszaemlékezéseit tartalmazza. Debrecenben bármikor szívesen fogadták, amikor egészségi problémái voltak, ott családias körülmények között vigyáztak rá - tette hozzá.
Felidézte, hogy Kemény Henrik a nyár végi Kolibri Fesztiválon lépett fel utoljára. Akkor már a paravánt nem tudta felállítani, így kiült a gyerekek elé és asztalon bábozott. "Szívszorító volt, mert az egész közönség, a legkisebb gyerek is érezte, hogy ez egyszeri és utolsó pillanat. Ugyanúgy csönd volt, hatalmas figyelem és szeretet, mint amikor végig tudta játszani a programot" - emlékezett Novák János.
Kitért arra, hogy a Kolibri Fesztiválon, amelyhez védnöknek is felkérték a bábművészt, az elmúlt húsz évben mindig jelen volt, és korábban a Kolibri Színház repertoárján is szerepeltek darabjai. "Nyolcvanadik születésnapját is együtt ünnepeltük, családtagunk volt, évadnyitókon, évadzárókon itt volt velünk, azt hiszem nem csak mi, ő is úgy érezte, hogy hozzánk tartozó" - fogalmazott Novák János.

 heni2
"Halála előtt pár héttel a Kolibri Színházba behozott egy felvételt, amelyen otthon gyümölcsökkel és zöldségekkel bábozott, a jelenetek - Kemény Henrik ajándéka címmel - az interneten megtekinthetők. Ezek azok az utolsó bábjátékok, amellyel megajándékozta a közönséget és minket is" - tette hozzá.
Mint mondta, a Kolibri Színház felkérésére Horváth Péter írt drámát a bábművész életéről. "Abban hittünk, hogy ő itt lesz a gyerekdarab bemutatóján, de már csak lélekben lehet jelen" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a jövő évadot ezzel a darabbal szeretné nyitni a színház.

 

Elhunyt Kemény Henrik

87 éves korában elhunyt a Kossuth-díjas Kemény Henrik.

süti beállítások módosítása