Artaud-konferenciát rendeznek a Francia Intézetben

December 5-én felolvasószínházzal egybekötött Artaud-konferenciát tartanak a Francia Intézetben Szemtől szemben Antonin Artaud-val címmel.

Az estről

Az est első felében Évelyne Grossman (az Université Paris-Diderot egyetem tanára, számos Artaud-ról szóló könyv szerzője) előadása hallható Artaud kései színházfelfogásáról és rajzairól. Az előadás francia nyelvű, szinkrontolmács biztosított. A belépés ingyenes.

Az est második felének témája Artaud életművének egy kivételes jelentőségű műve, a magyar fordításban most először megjelenő Rodezi levelek.

Antonin Artaud (1896-1948) 1943 februárjától 1946 májusáig a rodezi elmegyógyintézet lakója volt. Öt és fél évnyi, más pszichiátriai klinikákon történő elzárást követően ez az első olyan hely, ahol végre „emberi bánásmódban” részesül. Az őrület ellen már évtizedek óta küzdő művész a teljes elszakadás, az elszigetelődés és a magány évei után újra „meghívást kap az életre”. Az ekkor és itt írt levelei már jelzik folyamatos visszatérését a művészetek – az irodalom, a festészet és a színház – általa újjáalkotott terére.

antonin_artaud

A Rodezi levelekről

A Rodezi levelek elénk tárják Artaud vizionárius látomásait és egyszerű hétköznapjait. Megjelenik bennük az elektrosokk-terápia szenvedő áldozata, az orvosoknak kiszolgáltatott beteg, aki ópiumot követel és kenyérért eseng, aki vádaskodik és fenyeget, de aki mindeközben mély hálát tanúsít az emberi jóság minden váratlan megnyilvánulása iránt. Artaud legemberibb, legesendőbb, legfájdalmasabb vallomásai ezek a szövegek.

"Nem tudom, irodalmi szempontból mit érnek ezek a levelek, azt hiszem, ha a nagy írók stílusa felől közelítjük meg, nem érnek semmit sem, mert az egész nyelvet fel akartam forgatni bennük. Mégis, hiszem, hogy a nyelv emberiessége felől megérezhetünk itt valamiféle többletet, amely semelyik másik könyvemben nincs meg."  

Ez lesz az első kísérlet

A Rodezi levelekből Kaszás Gergő olvas fel. A felolvasás színpadi rendezője: Simon Balázs. Ez a felolvasószínház egy találkozás története is egyben. A próbafolyamatok során Kaszás Gergő maga válogatta ki az őt legmélyebben megérintő leveleket. Franciaországban már számos, sikeres felolvasásban elhangzottak ezek a szövegek, még az egykori helyszínen, Rodezben is volt ilyen előadás. Magyarországon viszont az első kísérlet Artaud alakjának színpadi felidézésére.

A felolvasószínházra jegyek a helyszínen vásárolhatók.

Jegyár: 1500 Ft (Diákjegy: 1000 Ft)

A programok keretében bemutatásra kerülnek és a helyszínen megvásárolhatók a Spectaculum színházelméleti sorozat (Kijárat Kiadó, szerk: Darida Veronika, Demcsák Katalin) Artaud-ról szóló kötetei: Artaud, avagy a gondolkodás szenvedéstörténete, valamint a Szabó Marcell fordításában megjelenő Rodezi levelek.

Szemtől szemben Antonin Artaud-val

2011. december 5-én, 18 h-tól

Konferencia és felolvasószínház a Francia Intézetben

artaud_rodezi_levelek

süti beállítások módosítása