Egy felsőbbrendű árulóról - Lószúnyog a Katonában

Lószúnyog címmel láthat új monodrámát szombaton a Katona József Színház közönsége. Makszim Gorkij Az áruló című kisregényéből Lengyel Ferenc készített színpadi változatot, amelyet maga játszik a Sufniban.

Lószúnyog

Színjáték az emberi árulásról és az afölött szemet hunyó lelkiismeretről. Hová lesz az eredendően minden gyermekben meglevő jó, ha saját szemünkben is becstelen tetteket követtünk el? Mi történik,ha ez a lelkiismeret felébred? Felébred? Gorkij segítségével Lengyel Ferenc ezekre a kérdésekre keresi a választ.

loszunyog_10

A főszereplő egy Lószúnyog becenevű pártmunkás a XX. század elejéről, akit 1918-ban saját társai tartóztatnak le, amikor kiderül, hogy „súgott” a cári titkosrendőrségnek. Ekkor - az előadás helyszíne a börtöncella - gondol vissza arra, hogy miért vált árulóvá, kettős játékossá annyira könnyen, éveken keresztül miért nem szólalt meg a lelkiismerete.

A főszereplő a darabról

Lengyel Ferenc a darab kapcsán úgy nyilatkozott, Máté Gábor kérte fel arra, hogy készítsen előadást a Sufniban a kisregény alapján. Korábban Zsámbéki Gábor is felkínálta már ezt a lehetőséget számára, tehát úgy érezte, most már valóban létre kell hoznia az előadást. Aktuális is a téma, hiszen sokat beszélnek arról Magyarországon és a környező országokban is, hogy ki volt ügynök, a mű pedig egy árulóról szól - mutatott rá.

losz Elmondta, hogy a kisregény eredeti címe a Lószúnyog, ami a főszereplő beceneve. Az előadás plakátja is erre utal: egy Oroszországban létező, óriásszúnyog-veszélyre figyelmeztető útjelző táblát idéz, amelyen egy hatalmas szúnyog szállít a levegőben egy embert.  A monodráma a börtönben játszódik, ahol papírokat tettek a fogvatartott elé: írja le, hogy kiket súgott be a cári titkosrendőrségnek. De ő nem erről ír, hanem azt vizsgálja, mi volt az oka, hogy áruló lett, miért nem érez semmilyen lelkiismeret-furdalást, miért nem undorodik magától, mint ahogy korábban undorodott egy másik árulótól - részletezte Lengyel Ferenc.  Mint mondta, végül arra jut a főszereplő: ő az az ember, aki arra hivatott, hogy leleplezze az emberek előtt a hazugságot, mint A király meztelen című mese kisfiú hőse. "Azt mondja magáról Lószúnyog, hogy én vagyok az, aki felfedezte, hogy az embernek nincs ereje tiltakozni az önmagában rejlő aljasság ellen" - mutatott rá a színész, hozzáfűzve, hogy ez a legfontosabb gondolata az általa alakított figurának.

loszunyog_3 Szólt arról is, hogy Lószúnyog "a kemény, okos fajtából való áruló": képzett, öntudatos, sőt felsőbbrendű tudattal rendelkezik. "Kutatásaim során azzal is találkoztam, hogy akár Sztálin is lehetett a minta a főszereplő figurájához" - mondta Lengyel Ferenc, és hozzátette: más is mintát adhatott hozzá, hiszen abban az időben, amikor a regény játszódik öt elvtárs közül négy besúgó volt, dolgozott a titkosrendőrségnek.
Elárulta, hogy  az előadás létrehozásán fél évig dolgozott, a 62 oldalas kisregényből 25-30 oldalas monológot készített. A kisregény színpadi változatának létrehozásában részt vett Bán Zoltán András, a díszletet Pignitzky Ádám tervezte.
Az előadás a december 3-i bemutató után decemberben még 7-én, 13-án, 17-én és 29-én látható, jegyek weboldalunkon és Közönségszolgálati Irodánkban vásárolhatók.

Fotók: Dömölky Dániel

süti beállítások módosítása