Kalandra indul Rumini - Premier a Magyar Színházban

Ezúttal a színpadon folytatódik újabb kalandokkal Rumini, a tengerészinas kisegér története: Berg Judit mesejátékát december 3-án, szombaton mutatják be a Magyar Színházban, Méhes László rendezésében.

Az író a darabról:

A Berg Judit tengerész-kalandregényeiből ismert Rumini és társai ezúttal ismét nagy bajba keverednek. A vadonatúj, színpadra írt történetben Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.
A Rumini című darab délután 3 órakor kezdődő bemutatója előtt egy órától fél háromig a Sinkovits Imre Színpadon játékkal várják azokat a gyerekeket, akik a társulattal együtt szeretnének készülni a premierre.

rumini2 Berg Judit elmondta, hogy a színház kérte fel valamelyik Rumini-regény színpadi változatának elkészítésére. Azonban a regényekben annyira szövevényes a történetvezetés, annyi a kaland, hogy nem fért volna el a kétszer 45 perces felvonásokban. "Így ki kellett volna hagyni szereplőket, helyszíneket, eseményeket, és attól féltem, hogy ez csalódást okozna a gyerekeknek" - mondta, hozzátéve: miután ezt végiggondolták, a színház is örömmel fogadta a felvetést, hogy szülessen egy teljesen új kaland.
Szólt arról, hogy megpróbálta kihasználni a színház nyújtotta lehetőségeket, gyakran veszik igénybe például a zsinórpadlást: vannak szereplők, akik repülnek. Az előadás látványvilágát emellett vetítés is erősíti, valamint zenei effektek is emelik a hatást. "Olyan érzékekre lehet hatni, amelyekre az olvasás során nem" - mondta, hozzáfűzve, hogy nagyon élvezte a színházi munkát, és az ilyen részletek felerősítését.

rumini7 Berg Judit elárulta, hogy a fő karakterek nem változtak a színpadon sem. Lényeges különbségként említette azonban, hogy a színpadon nem maszkírozzák egereknek a szereplőket. Azért döntöttek így, mert a Rumini-könyvekben minden szereplő - bár valamilyen rágcsáló vagy egyéb állat - emberi tulajdonságokkal bír. Mivel a színháznak rendkívül erős a vizuális hatása, ha a szereplők egereknek lennének öltöztetve, az olyan irányba vitte volna a történetet, amely elvonja a figyelmet az emberi tulajdonságoktól, és ezt nem akarták. A szereplők így matróznak vannak öltöztetve, mellettük az összes megjelenő lény olyan mesebeli figura, amely illik a Rumini-könyvek világába. "Képzeletbeli lények, pillangók, akik között nem nehéz elképzelni, hogy ezek a matrózok egerek" - mutatott rá a szerző.

rumini6Berg Judit  felidézte, hogy a dramaturg Divinyi Réka is sokat dolgozott a darabon, Méhes László rengeteg ötletet adott már írás közben is, és a színpadi munka során is folyamatosan alakult a darab, még a bemutató előtti napokban is át kellett szerkeszteni egy jelenetet. A produkció intenzív csapatmunka eredménye. "Az előadás közös, boldogan osztozom mindenkivel rajta, de ennek ellenére abszolút sajátomnak érzem" - fogalmazott az író.
A produkció díszlete és a jelmez Kovács Yvette Alida, a zene Pejtsik Péter munkája.

rumini3

Újabb Rumini-könyv jön
Mint Berg Judit elmondta, hamarosan újabb Rumini-könyvet ír, amely a Galléros Fecó naplójához hasonló kiegészítő kötet lesz. A levélregény a következő Rumini-részt készíti elő, amely a sorozatot lezáró kalandregény lesz. "Szándékosan játszom a különböző műfajokkal, ezt nagyon izgalmas feladatnak érzem" - tette hozzá az író.  Emellett, mint mondta, a nemrég megjelent kisdínós-könyvének második részét fejezi be, és tavaszra új Maszat-kötetet is tervez, amely szintén majdnem elkészült már.
Az író négy gyermek édesanyja, az általa csak "káosz kommandónak" nevezett csapat tagjai tizenhárom, kilenc, hét és fél, valamint négy évesek.
Berg Judit első kötete 2005-ben jelent meg Hisztimesék címen. Többféle korcsoportnak is ír: meséi a legkisebbektől a kiskamaszokig minden korosztálynak szólnak. Eddig 22 mesekönyvet írt. A Rumini 2007-ben Az Év Gyermekkönyve díjban részesült, azóta sok iskolában kötelező olvasmány. Írói munkájáért Berg Juditot 2011-ben József Attila-díjjal jutalmazták.
Eddig megjelent Rumini-történet a Rumini, a Rumini Zúzmaragyarmaton, a Rumini és a négy jogar, a Galléros Fecó naplója és a Rumini Datolyaparton. A kötetek a Pagony Kiadó gondozásában jelentek meg. A színdarab szövege is meg fog jelenni drámaként könyv formában, az eddigi köteteket is illusztráló Kálmán Anna rajzaival.

Berg Judit: RUMINI

Tervezett bemutató: 2011. december 2.

NEGRÓ – a Szélkirálynő fedélzetmestere  GULA PÉTER

RUMINI – hajósinas a Szélkirálynőn   HORVÁTH ILLÉS

BALIKÓ – hajósinas, Rumini legjobb barátja  SZATMÁRI ATTILA

KAPITÁNY  SIPOS IMRE

DUNDI BANDI – gyáva, de jószívű matróz   GÉMES ANTOS

ROLAND – matróz, Bandi barátja  PAVLETITS BÉLA

AJTONY – hajószakács  SZŰCS SÁNDOR

DOLMÁNYOS PAPA – ezermester a hajón  VECSEI LÁSZLÓ a. n.

SAJTOS PEDRO – őrszem, matróz  HABÓCZKI MÁTÉ a. n.

CINCOGI DOKTOR – hajóorvos   KOZMA GÁBOR a. n.

MATRÓZOK (Sebestyén, Brúnó, Frici, Tubák)   ADÁNYI ALEX a. n., FEKETE DÁNIEL a. n.,

FÖLDESI ÁGNES a. n., KÓNYA RENÁTA a. n.

RINYA – hajópapagáj (báb) hangja   HUNYADI MÁTÉ a. n.

RIZSA – bandavezér    PÁL ANDRÁS

NUDLI    PAVLETITS BÉLA

BUMBU    GÖMÖRI ANDRÁS a. n.

CSINCSILI – a ferritkirály lánya    LOSONCZI KATA / SZŰCS KINGA

FERRITKIRÁLY   FILLÁR ISTVÁN

PEONZA – a ferritek kormányzója    BENKŐ NÓRA

JOJÓ – ferrit harcos    PÁL ANDRÁS

MOLYRA – visszataszító szürke lepke – Ferrit-sziget önkényura (úrnője)  KUBIK ANNA

PAPILLA – Molyra pillangóhadseregénekvezére   SZEMERÉDI BERNADETT a. n.

BANDATAGOK, FERRITEK, PILLANGÓK    A PESTI MAGYAR SZÍNIAKADÉMIA 1. ÉS 2. ÉVES NÖVENDÉKEI

Dramaturg: DIVINYI RÉKA

Díszlet/jelmez: KOVÁCS YVETTE ALIDA

Zene: PEJTSIK PÉTER

Rendezőasszisztens: LÉVAI ÁGNES

Rendező: MÉHES LÁSZLÓ

A tengerész-kalandregényekből jól ismert Rumini és társai ezúttal ismét nagy bajba keverednek. A vadonatúj, színpadra írt történetben Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

süti beállítások módosítása