Nonprofit kft.-vé alakul a Pécsi Nemzeti Színház

Januártól nonprofit kft.-ként működik tovább a Pécsi Nemzeti Színház – jelentette be Rázga Miklós igazgató a teátrum rendkívüli társulati ülésén csütörtökön, Pécsen.

A Pécsi Nemzeti Színház januárban kinevezett igazgatója a társulat tagjainak a pécsi közgyűlés júniusi döntését ismertetve elmondta, a teátrum mint költségvetési intézmény december 31-én megszűnik, és nonprofit kft.-ként működik tovább 2012. január 1-jétől. Rázga Miklós az átalakulás okaként elmondta: "a nonprofit kft.-vé válás hatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé a színházszámára, a bürokratikus korlátok megszűnnek, a teátrum nagyobb mozgástérrel rendelkezik ezáltal".     

pecs

Az igazgató szerint a cél, hogy a Pécsi Nemzeti Színház pozíciói megerősödjenek, minden mutatót tekintve történjen előrelépés, és a teátrum kiérdemelje a "kiemelt nemzeti intézményi" státuszt. Ez utóbbival kapcsolatban 2012 májusában hoz döntést a miniszter – mondta Rázga Miklós. Az igazgató azt is megjegyezte: jelen gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy a teátrum kiemelt nemzeti intézménnyé váljon, s ennek eléréséhez komoly mutatókkal kell bírnia a színháznak. A teátrumnál eddig igyekeztek mindent megtenni a nehéz gazdasági helyzet ellenére a színvonal emeléséért, a fizető nézők számának gyarapításáért, a bevétel növeléséért.     

pecs2Középen: Rázga Miklós

A 2010/2011-es és a 2011/2012-es évad december elsejéig teljesült adatait ismertetve Rázga Miklós elmondta: a nézőszám ebben az időintervallumban 13 ezer 967 főről 21 ezer 505 főre emelkedett, a bevétel pedig 27,4 millió forintról 39,2 millió forintra nőtt. A bérletek tekintetében idén az évad első három hónapjában a tavalyinál 3399-el többet, összesen 6233 darabot adtak el. A színház a jegyárakat 7, a bérletek árát átlagosan 20 százalékkal csökkentette – tette hozzá. Kiemelte, hogy a nézőszám-növekedés különösen nagy eredmény, mert a továbbiakban ennek alapján osztják majd a központi költségvetési támogatásokat.

A társulati ülésen megjelent Hoppál Péter, a város kulturális bizottságának elnöke, pécsi országgyűlési képviselő is. Mint elmondta, a város célja, hogy Pécs vigye tovább azt az értéket, amit a 2010-es kulturális főváros program megteremtett magának. Ezzel kapcsolatban említést tett róla, hogy az önkormányzat, ahogy eddig is, a jövőben is igyekszik minden segítséget megadni a teátrumnak.     

pecs3

A pécsi színház a 2011/2012-es évadban hat nagyszínházi, öt kamara- és egy szobaszínházi bemutatót tervez. Az évad szeptember 16-án kezdődött Fazekas Mihály-Váradi R. Szabolcs Ludas Matyi című mesejátékának bemutatójával. A produkciók színrevitelében neves vendégszínészek és vendégrendezők is közreműködnek. Az évadban Pécsen játszik Kézdy György és Tordy Géza, utóbbi Szikora János, Nagy Viktor, Soós Péter, Esztergályos Károly, Bodonyi József mellett rendezői munkára is kapott felkérést.

 

Kapcsolódó cikk:

Nem lehet, hogy örülni kéne? - Interjú Rázga Miklóssal

Január végén Rázga Miklós váltotta Balikó Tamást a Pécsi Nemzeti Színház élén két fordulós pályáztatás után, amit többen politikai bohózatnak neveztek. Erről faggattuk az új igazgatót és arról, miért tűzte ...»

süti beállítások módosítása