'Jupiteri zsenialitás megtestesülése a Don Giovanni'

Kedden este Medveczky Ádám karmester vezényletével mutatkozik be a Magyar Állami Operaház új Don Giovanni-produkciójának másik szereposztása. A 70 éves dirigens pályája során először vezényli a teljes darabot.

Medveczky Ádám ennek kapcsán elmondta, hogy a partitúrát, amelyből dolgozik, egyik mesterétől, a dalszínház legendás karmesterétől, Kórodi Andrástól kapta még a diplomakoncertjére. "Ahhoz képest, hogy a teljes operát most vezénylem először az operaházban, elég rossz állapotban van a kotta. Sokat használtam, mert a zeneakadémiai növendékeim számára már az első évfolyamon előírom, hogy Mozartot énekeljenek. A sok részletből egy teljes előadás is összejönne" - jegyezte meg.

medveczky

 

Mint fogalmazott, Mozart jupiteri, isteni zsenialitása testesül meg ebben a műben is. Akárhogy szépítjük, Don Giovanni negatív figura, de egy olyan démon, akinek a hatása alól aligha szabadulhatnak a szereplőtársak és a nézők, varázslatos egyénisége magával sodor mindenkit. Öntörvényű, kegyetlen, másokon gátlástalanul átgázoló figura, ám ő kölcsönzi a pezsgést, a színt a világnak. "Ahogy a másik univerzális alkotás hőse, Verdi Falstaffja énekli: nevethetnek rajta, de nélküle bizony kiveszne a költészet az emberi létből" - mutatott rá.

don2
"Az első felvonás végén szól a diadalmas Viva la Libertá!, ez az egyszerű dúr hármashangzat tükrözi Don Giovanni morális felfogását: 'itt, nálam mindent szabad'" - mondta a karmester, hozzátéve, hogy a második felvonásban a pozitív szereplők - Donna Anna, Donna Elvira és Don Ottavio - fejthetik ki egy-egy gyönyörű áriában belső hitvallásukat. Az elhagyott és megcsalt Donna Elvira nem ítél, "csupán" a lehetetlent célozza meg, javítani szeretne Don Giovannin - jegyezte meg Medveczky Ádám.
Mozart páratlan zseni volt, úgy halt meg 1791. december 5-én, hogy még számtalan szimfónia volt a fejében, csak már nem volt ideje papírra vetni - idézte Medveczky Ádám Bartha Dénes zenetörténészt. Mint fogalmazott, "Mozart nem volt felelőtlen, de rendkívül vagány volt, és imádta az életet, de látta az élet rossz oldalát is. És nem volt a vitrinekben álló porcelán figura sem. A muzsikája sem törékeny biedermeier zene, komolyan kell vennünk, az ő meghatározását a Don Giovanniról: dramma giocoso. A szélsőségeket vitte operaszínpadra, Da Ponte roppant szellemes szövegére, amelynek minden szavában erő van." 

don
A keddi bemutatóban a címszerepet Kovács István játssza, Donna Elvirát Bátori Éva, Donna Annát González Mónika énekli. Don Ottavio Szappanos Tibor, Leporello Alik Abdukayumov lesz. Zerlinát Hajnóczy Júlia, Masettót Kelemen Dániel személyesíti meg.

süti beállítások módosítása