A 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi nagykoncertje

December 28-án, szerdán a világhíres és Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nyolc év kihagyás után tér vissza Szegedre a napfény városába Ünnepi Nagykoncertjének keretében. Strauss, Erkel és Liszt szerzemények is hallhatóak lesznek az esten.

A helyszínül szolgáló Szegedi Nemzeti Színház 1883 óta ékessége a Tisza-part környékének. A patinás és gyönyörűen felújított négyszintes színházterem emelkedett atmoszférájával remek helyszíne lesz egy varázslatos, nagyszabású és a maga nemében páratlan kulturális csemegének számító eseménynek, amely két felvonásban kerül megrendezésre. A nagy érdeklődésre való tekintettel a helyjegyeket érdemes időben megváltani!

100tag-1

A 100 Tagú Cigányzenekar (A Fővárosi Bíróságon bejegyzett hivatalos nevén: 100 Tagú Cigányzenekar Országos Kulturális és Közművelődési Egyesület) a világon egyedülálló együttes. Tagjai főleg cigány származású muzsikusok, a komolyzene (többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss művei) mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát is játszanak. Nevével ellentétben megalakulásakor 138 tagja volt, ma 140 van. A zenekar „cigány kulturális egyesület"-i jogállással jött létre Budapesten, 1985. november 2-án, a hasonló magyarországi szervezetek közül elsőként. Az ötlet idősebb Járóka Sándor, akkori prímáskirály 1985 áprilisi temetésén fogant meg, mikor az elhunyt tiszteletére egy több száz fős alkalmi zenekar állt össze, hogy végső útjára kísérje. Mészáros Tivadar volt a zenekar megálmodója és az első lépések az ő irányítása alatt történtek. Úgy vélték, hogy ezen alkalmi „banda" megszervezve nagy létszámú koncertképes zenekar lehetne, mely egyben az országban elszórtan élő legkiválóbb cigány zenészeket tömörítené magába. Az ország legjobb vendéglátós muzsikusai, az 1984-es Vonópárbaj győztesei, a Honvéd Művészegyüttes, a Budapest Tánc Együttes, az Állami Népi Együttes, a BM Duna Művészegyüttes, valamint a Rajkó Zenekar tagjaiból verbuválták össze a 138 fős monstre zenekart

100_tagu_jav

A december 28-i tervezett műsor:

I. Felvonás:

Johann Strauss Jr.: A denevér

Gioacchino Rossini: Tell Vilmos – Nyitány

Johannes Brahms: V. Magyar tánc

Erkel Ferenc: Palotás

Victorio Monti: Csárdás

Radics Béla: Titánia

Pablo Sarasate: Zigeunerweisen

Ismeretlen szerző: Cimbalomszóló

Ismeretlen szerző: Balkán cigányparty

II. Felvonás:

Pjotr Csajkovszkij: Virágkeringő (Diótörő balettből)

Johann Strauss: Éljen a Magyar – Polka

Johannes Brahms: I. Magyar tánc

Johann Strauss J.: Cigánybáró nyitány

Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia

Johann Strauss: Radetzky mars

Grigoras Dinicu: A pacsirta

Ráadások

 

Helyszínek, időpontok:

2011. december 26. Richter Terem, Győr

2011. december 27. Kölcsey Központ, Debrecen

2011. december 28. Szegedi Nemzeti Színház, Szeged

2011. december 29. Kodály Központ, Pécs

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház, wikipedia

süti beállítások módosítása