'Nem szabad, hogy bármit is érezzenek a színházi dolgozók'

Gazdasági társaságként működnek a jövőben a városi kulturális intézmények. Mint arról korábban beszámoltunk, a társaságok a legtöbb intézmény esetében 2012. január 1-jével alakulnak meg, a közintézmények március 31-ével szűnnek meg. Kivétel a Miskolci Nemzeti Színház, ahol csak az évad végén történik meg a váltás. A Miskolci Naplónak Kákóczi Anrás a polgármesteri hivatal kulturális, idegenforgalmi és városmarketing osztályának vezetője nyilatkozott.

Forrás: Minap

"Azért kezeljük külön a színházat a többi intézménytől, mert szeretnénk, hogy az évadot a normál rendben zárják le a dolgozók, a szakmai munkát a gazdasági átalakítás nem befolyásolhatja. Úgy is mondhatnánk, nem szabad, hogy bármit is érezzenek a színházi dolgozók, vagy akár a nézők az átszervezésből" - mondta el a Miskolci Naplónak Kákóczki András, a polgármesteri hivatal kulturális, idegenforgalmi és városmarketing osztályának vezetője.

A színház azonban más szempontból is speciális intézmény, itt ugyanis dolgoznak közalkalmazottak és számlások is, akiknek másféle szerződésük van.
"Vannak, akik egy-egy évadra szerződtek le, és vannak közalkalmazottak. Minden kulturális intézményben vállaltuk a jelenlegi munkatársak továbbfoglalkoztatását, ehhez pedig új szerződést kötünk majd a dolgozókkal" - mondja Kákóczi András. Erre pedig lehetőségük is van, mert bár közintézménynek gazdasági társaság jogutódja nem lehet, utódintézménye azonban igen.

miskolcEzzel a jogfolytonosság biztosítva lesz, ami - mint Kákóczki András mondja - azért fontos, mert az önkormányzat mindenképp meg kívánja tartani a színház állami támogatását, el akarja nyerni a nemzeti színházi státuszt (ezek érdekében a minisztériumokkal folyamatos kapcsolatban van a város). Hozzátette: a szakmai munkához az eddigi önkormányzati forrás rendelkezésre fog állni, az önkormányzat továbbra is meg kívánja tartani a száz százalékban a tulajdonában álló társaságok támogatására szánt összegeket.
A változás tehát elsősorban a teátrum gazdálkodását érinti majd, a hívó szavak azonban itt is a hatékonyság növelése, illetve a szabadabb gazdálkodás.
- Gazdasági társaságként nagyobb mozgástere lesz intézményeinknek, jobban ki tudják majd használni kapacitásaikat. Emellett munkajogi szempontból sok munkatársat egyszerűbb is lesz foglalkoztatni a váltás után - hangsúlyozta Kákóczki András. Nem Miskolc az egyetlen város, ahol így döntöttek: a Pécsi NemzetiSzínház és a szintén pécsi Bóbita Bábszínház már január elsejével így működik, ott még az idei év első felében döntöttek az átalakításról.
Folytatás itt.

süti beállítások módosítása