A Trafóban búcsúztatja az évet a Frenák Pál Társulat

Már szinte hagyomány, hogy a Frenák Pál Társulat az év végét a Trafó - Kortárs Művészetek Házában ünnepli. Az idei évet a Frisson című előadással  búcsúztatják, méghozzá új felállásban. 

Kizárólag Nelson Reguera az állandó fellépője ennek a darabnak, hozzá most Major László és Simet Jessica csatlakozik, illetve a legfrissebb Frenák-felfedezett: Vasas Erika. Decemberben három estén (dec. 08-09-10.) tekinthetik meg az előadást.

 

A darab a táncosok árnyjátékán alapul, amelyet videó vetít ki a színpadon elhelyezett négyzet alakú platóra. Az árnyak birodalmában tett fantáziautazás  szimbólum. Az ember legmélyebb rétegeinek, tudatalatti tartalmainak keresése, a végső határok újbóli szétfeszítése, valami végső igazság, a lemeztelenített valóság megtalálása - ez a mindenek felett hajszolt és vágyott cél.

frisson_04_leko_tamasfotók: Lékó Tamás

 

A platóra kivetített árnyékok vonzzák a tekintetet. Nemcsak a nézőket, a táncosokat is rabul ejti saját önálló életre kelt sziluettjük látványa, együtt mozognak vele, megpróbálják megragadni, valamiképpen birtokba venni. Ám az előttünk karnyújtásnyira elsuhanó, csalogató, vagy éppen rémületes árnyak végül mégis megfoghatatlannak bizonyulnak.

 

A nyugati ember féli és le akarja győzni az árnyékát. A japán kultúra, amely Frenák Pál munkásságára mély hatást gyakorolt, ezzel szemben a belső tartalmak felé fordulást erénynek tartja. Frenák ebben az alkotásában abba az irányba tereli a néző gondolatait, hogy az árnyék erősebb, mint a test, mert nem fog rajta az elmúlás, és mivel lehetetlen megzabolázni, talán inkább el kell fogadni, fel kell benne oldódni.

 

frisson_17_Leko_Tamas

 Frisson

Frenák Pál Társulat


 

Táncolják: Major László, Nelson Reguera, Simet Jessica, Vasas Erika

Díszlet: Kis Péter, Emmanuel Piret

Jelmez: Maryse Khoriaty, Szabó Gergely

Zene: Fabrice Planquette

Videó: Jean-Sebastian Leblond Duniach

Fény: Marton János

Hang: Hajas Attila

Színpad: Zoltai György

Produkciós vezető: Ujvári-Pintér György

Koreográfia: Frenák Pál

Előadás időpontok: 2011. december 8-10. (csütörtök-.péntek-szombat) 20.00

Helyszín: Trafó – Kortárs Művészetek Háza


süti beállítások módosítása