Francia vendégjátékon a Honvéd Táncszínház

Kirobbanó sikerrel kezdte meg vendégszereplését  Lyonban a Honvéd Táncszínház és zenekara. A Maison de la Dance-ban december 6-ig összesen hét alkalommal láthatja a közönség a Csárdás!-A Kelet tangója című produkciót, Zsuráfszky Zoltán koreográfus rendezésében.

A táncszínházi produkció korhoz nem köthető történetet dolgoz fel, amely egy szerelmi háromszög konfliktusaira épül. A történet autentikus magyar, illetve nemzetiségi – cigány, lengyel, szlovák, román –  táncok gyűrűjébe ékelve építkezik és válik teljessé.

Csrds-A_Kelet_tangjaFotó: Dusa Gábor

Az 1949-ben alapított, több művészeti kart magába foglaló Honvéd Együttes Táncszínháza Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc kincse, amelyből a nagyformátumú táncdrámáktól a népi vígjátékokig, a klasszikus tragédiáktól a mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága. A Táncszínház zenekarának muzsikusai pedig a Kárpát-medence régi paraszti zenéjének kutatására és megörökítésére vállalkoztak.

Idén a Honvéd Együttes Prima Primissima díjat kapott a „Magyar népművészet és közművelődés” kategóriában. A díjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport tizenkét jeles képviselője veheti át évente egyszer, a díjátadóra idén péntek este került sor a Művészetek Palotájában.

A díjról

A Prima Primissima Alapítvány évről évre 30 jelöltet jutalmaz 10 kategóriában, ezenkívül minden évben gazdára talál egy közönségdíj is, így összesen 750 ezer eurót osztanak szét ezen az estén. A kategóriagyőztesek, azaz a Prima Primissima díjasok fejenként 50 ezer, a többi jelölt, vagyis a Prima díjasok 10-10 ezer eurót kapnak. A közönségdíjasnak járó 50 ezer eurót Csányi Sándor ajánlotta fel magánvagyonából. A díjat 2003-ban hárommilliárd forintból megalapító Demján Sándor nem vett részt sem a jelölés, sem a szavazás folyamatában. A végső döntést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnöksége, valamint a kuratórium hozta meg titkos szavazással. Csányi Sándor bejelentette: mivel Demján Sándor tíz évre szóló vállalása jövőre lejár, 2013-tól az OTP Bank vállalja a Prima Primissima Díj szponzorálását, Demján Sándor pedig átveszi a közönségdíj finanszírozását.

A díjazottak 2011-ben

Fischer Iván, Mága Zoltán, Weiner Konzi, Tordy Géza, Honvéd Együttes, Al Ghaui Hesna, Kaján Kalász Tibor, Kroó Norbert, Csukás István, Vadász György, Kiss László, valamint Kiss Imre.

süti beállítások módosítása